Свет

Американци плаћају пољским медијима да извештавају о "повратку украјинских избеглица"

Како се наводи у објави, циљ је "промовисање детаљног извештавања локалних и регионалних пољских медија о повратку украјинских породица из Пољске у Украјину и њиховим напорима за друштвену и физичку обнову, посебно оних изграђених на партнерству између Пољака и Украјинаца"
Американци плаћају пољским медијима да извештавају о "повратку украјинских избеглица"www.globallookpress.com © Christoph Soeder

Генерални конзулат САД у Кракову подстиче пољске медије да пишу о украјинским избеглицама које се "враћају у своју земљу и обнављају је", објављено је у среду. Вашингтон нуди 50.000 долара за пројекат који траје годину дана.

Пројекат "промоције извештавања у Пољској од стране представника локалних и регионалних медија о причама у Украјини" први је приметио Телеграм канал са седиштем у Белорусији. Може се наћи на сајту амбасаде САД у Пољској, под ознаком WAW-NOFO-FY23-05.

Није јасно када је позив првобитно објављен. Међутим, рок за предају радова је до петка, 15. септембра.

Како се наводи у објави, циљ је "промовисање детаљног извештавања локалних и регионалних пољских медија о повратку украјинских породица из Пољске у Украјину и њиховим напорима за друштвену и физичку обнову, посебно оних изграђених на партнерству између Пољака и Украјинаца".

Чланци би требало да доведу до "разумевање изазове и могућности са којима се суочавају Украјинци од стране (пољске) јавности", као и стварања интересовања за украјинске "напоре да се врате у своју земљу и обнове је" и "трајни утицај подршке коју пољско друштво пружа украјинским избеглицама".

У позиву се сугерише да би спровођење пројекта заправо било дати пољским невладиним организацијама, док би особље америчке амбасаде имало "значајно учешће у примени гранта, укључујући преглед и одобравање избора учесника, тренера и одлука о додели у оквиру пројекта".

Невладине организације би добиле грант у износу од 50.000 долара, а затим би пољски новинари конкурисали за део новца. Амбасада би процењивала њихов успех на основу "квалитета и домета сачињених извештаја".

Пројекат такође укључује најмање једну радионицу која подучава новинаре "културно осетљивом начину извештавања и о томе како да креирају убедљиве приче у овом контексту", коју спроводе "стручњаци за који спајају знања о менталном здрављу и новинарству у ратним зонама" са другим релевантним искуствима.

Предвиђено је да пројекат траје годину дана, иако Вашингтон задржава право да то продужи ако се процени да је то "у најбољем интересу Стејт департмента САД".

Процењује се да у Пољској тренутно борави око милион украјинских избеглица. Неколико истраживања оних који су се настанили у земљама ЕУ показују да више од 40 одсто њих не намерава да се врати чак и ако се сукоб са Русијом оконча.

Варшава је наводно већ почела да враћа војно способне мушкарце, иако су друге чланице ЕУ то одбиле позивајући се на људска права.

image