Свет

Чешка штеди, смањује новчану помоћ украјинским избеглицама

У јуну 2023. Чешка је потрошила скоро 71 милион евра на хуманитарну помоћ и "грантове солидарности", а већ у јулу је та држава за избеглице из Украјине издвојила "само" 46 милиона евра
Чешка штеди, смањује новчану помоћ украјинским избеглицамаGetty © Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images

Према подацима чешке владе у које је увид имао чешки лист "Сезнам зправи", издаци за украјинске избеглице смањени су за више од трећине.

Како истиче "Еурактив", Чешка је пооштрила услове за исплату бенефиција украјинским избеглицама, обезбеђујући тако значајне уштеде својој економији током финансијске консолидације.

У јуну 2023. Чешка је потрошила скоро 71 милион евра на хуманитарну помоћ и "грантове солидарности", а већ у јулу је та држава за избеглице из Украјине издвојила "само" 46 милиона евра. 

Смањење је последица такозваног закона "Лекс Украјине" којим су се ревидирале бенефиције за избеглице, а који је ступио на снагу у јулу, пише "Еурактив".

Потез чешке владе наступио је у тренутку у ком се интензивно преговара о консолидацији јавних финансија и мерама штедње.

Чешки министар рада Маријан Јуречка потврђује да је промена односа према избеглицама из Украјине довела до значајног пада расхода. Према његовим речима, неке избеглице су чак напустиле земљу и вратиле се у Украјину. Други су одлучили да нађу посао у Чешкој како би могли да покрију своје потребе.

"Очигледно је то утицало и на запосленост, која и даље расте", рекао је Јуречка.

Тренутно су у Чешкој регистроване 325.742 украјинске избеглице са привременом заштитом, што Чешку чини једном од европских земаља које су примиле највише украјинских избеглица по глави становника. Према подацима чешког бироа, у јулу је скоро 110.000 избеглица са привременом заштитом било запослено.

Од јула, избеглице из Украјине у пријављеним становима добијају стамбене накнаде у износу од 125 евра месечно. Поред тога, додељује им се хуманитарна помоћ на основу њихове угрожености. Деца, студенти и старији грађани имају право на већу подршку, око 200 евра месечно, док сви остали примају око 130 евра. Особе са инвалидитетом имају и додатне финансијске олакшице.

image