Свет

Кина ће се борити против мајмунских богиња као против короне

Могуће увођење хитних мера, као што су ограничавање окупљања, привремено обустављање рада на послу или рада школа, или затварање одређених области
Кина ће се борити против мајмунских богиња као против коронеwww.globallookpress.com © Cheng Min

Кина планира да се од 20. септембра бори против мајмунских богиња на исти начин на који то чини када су у питању неке друге заразне болести, попут вируса корона, саопштила је кинеска Национална здравствена комисија.

У Кини је у августу откривено око 500 случајева мајмунских богиња које ће се лечити у складу с протоколима категорије Б, у коју спадају и ковид-19, ХИВ и САРС, пренео је Ројтерс.

Ова категорија подразумева да би Кина могла да уведе хитне мере, као што су ограничавање окупљања, привремено обустављање рада на послу или рада школа, или затварање одређених области.

"Више од 20 провинција пријавило је случајеве мајмунских богиња у Кини од првог увезеног случаја у септембру 2022. и почетка локално преносивих случајева у јуну 2023. године, што је покренуло сталне епидемије и 'скривене' трансмисије", навела је кинеска Национална здравствена комисија.

У Кини су заразне болести сврстане у три категорије, од којих је највиша категорија А, којом се властима дају овлашћења да у карантин стављају оболеле и оне који су били у блиском контакту с њима.

Кина је борбу против вируса корона, која је спадала у категорију А, крајем 2022. године сврстала у категорију Б, након што су скоро три године на снази била строга ограничења, која су подразумевала затварања целих градова.

image