Свет

Ким Џонг Ун стављен на листу непријатеља Кијева: Помоћник Путина, напао суверенитет Украјине

Лидер Северне Кореје, који је и данас у Русији, почетком месеца добио је профил на незваничном украјинском сајту "Миротоворац" због тога што је помоћник Русије
Ким Џонг Ун стављен на листу непријатеља Кијева: Помоћник Путина, напао суверенитет Украјинеwww.globallookpress.com © Mikhail Metzel/Kremlin Pool

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун стављен је на списак непријатеља Украјине. Његово име појавило се на сајту центра "Миротворац" (Миротворец), у оквиру једне незваничне базе украјинских непријатеља. 

Сајт "Миротворац" покренут је 2014. године, на иницијативу тадашњег саветника министра унутрашњих послова Украјине Антона Герашченка, а представља отворену базу података, у којој се налази наводни сарадници Кремља и особе које раде против интереса Кијева. 

Ким Џонг Ун je на том сајту описан као "помоћник руских војних злочинаца". Окарактерисан је као "саучесник у злочинима руских власти против Украјине и њених грађана", који је "помагао Русији да спроводи војну агресију против Украјине и њених грађана".  

"Оптужен" је и за "напад на суверенитет и територијалну целовитост Украјине", а његов фајл се нашао на том сајту 6. септембра ове године, одмах након што су САД преко "Њујорк тајмса" објавиле да се ускоро очекује сусрет севернокорејског лидера са руским председником. 

"Налази се под санкцијама цивилизованих земаља света због нарушавања људских права, уцењивања нуклеарним оружјем, спровођења незаконитих ракетних и нуклеарних програма, сајбер криминал", пише у његовом "досијеу".

Ким Џонг Ун данас је напустио Русију, у коју је допутовао пре неколико дана, како би разговарао са председником РФ Владимиром Путином. Коментаришући састанак двојице лидера, портпарол Кремља јуче је поручио да је било речи о развоју сарадње у свим областима, индиректно указавши да није немогуће да је било речи и о војној сарадњи. Председник Путин такође је потврдио да ће посетити Северну Кореју, након што је добио позив од севернокорејског лидера. 

На долазак Ким Џонг Уна оштро су реаговале САД које су брже боље поручиле да су забринуте због сарадње Русије и Северне Кореје, те да ће стога морати да им уведу нове санкције, ако буде постигнут договор у области наоружања. 

Раније током године, Северну Кореју је по први пут од 1991. посетио и руски министар одбране Сергеј Шојгу. 

Он је Киму, како је пренела севернокорејска агенција КЦНА, предао Путиново писмо.

Агенција није навела да ли је Ким у разговорима експлицитно поменуо Украјину, али је навео да је "изнео своје ставове о питањима од заједничког интереса у борби за очување суверенитета, развоја и интереса две земље од дрске и самовољне праксе империјалиста и остваривање међународне правде и мира."

image