Свет

ЕУ укида забрану на увоз украјинског жита, источни блок поручује: Ћераћемо се још

Пољска и Мађарска запретиле су да ће поново увести забране ако Комисија дозволи да ограничења истекну
ЕУ укида забрану на увоз украјинског жита, источни блок поручује: Ћераћемо се јошGetty © Pierre Crom / Stringer

Европска комисија неће продужити забрану увоза житарица из Украјине која истиче у вечерас, одлучивши у последњем тренутку да је пусти да истекне упркос интензивном лобирању из источних земаља ЕУ.

Увоз украјинског жита забрањен је у пет земаља источне ЕУ - укључујући Пољску, Мађарску и Румунију - према споразуму постигнутом са Бриселом раније ове године. Дозвољен је само транзит до других одредишта. Мере су уведене како би се фармери у пет земаља заштитили од прилива јефтиних производа из Украјине, пише "Политико".

"Постојеће мере данас престају да важе", наводи се у саопштењу извршне власти ЕУ, додајући да су нестале тржишне дисторзије у пет држава чланица које се граниче са Украјином.

Украјина ће сада морати да предузме мере како би осигурала да њен извоз житарица не наруши суседна тржишта, додаје се у саопштењу. Комисија ће се, у међувремену, уздржати од наметања ограничења све док ефикасне мере Украјине буду на снази и у потпуности функционишу.

Одлука је уследила након вишемесечног интензивног лобирања комесара ЕУ за пољопривреду Јануша Војчеховског и владе његове родне Пољске да се ограничења задрже на снази најмање до краја године - и да се њихов опсег прошири на друге производе.

Комисија је усвојила ограничења у мају након што су Пољска и Мађарска затвориле своје границе за увоз из Украјине како би умириле пољопривреднике који су протестовали, што није било у складу са законима ЕУ према којима само Комисија има надлежност над трговином блока.

Пољска и Мађарска запретиле су да ће поново увести једностране забране ако Комисија дозволи да ограничења истекну.

image