Свет

Орбан: Мађарска, Пољска и још две земље продужиће забрану увоза житарица из Украјине

"Гладна афричка деца нису видела ни килограм тог хлеба" већ је украјинско жито по дампинг ценама уништило тржиште земаља Централне Европе, приметио је премијер Мађарске
Орбан: Мађарска, Пољска и још две земље продужиће забрану увоза житарица из Украјине© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Мађарска, Румунија, Пољска и Словачка продужиће забрану увоза жита из Украјине од 16. септембра осим ако Брисел не донесе одговарајућу одлуку до поноћи, рекао је премијер Мађарске Виктор Орбан.

"Забрана истиче данас. За сада бриселске бирократе не желе да је продуже. А ако је не продуже до данас у поноћ, онда ће неколико земаља – Румунија, Пољска, Словачка и Мађарска – заједнички продужити забрану", истакао је Орбан у емисији на тамошњем радију "Кошут".

Подсетио је да су власти Европске уније превариле земље које се граниче с Украјином, убедивши их да отворе своје границе за извоз украјинског жита, наводно да би спречиле глад у афричким земљама. 

Међутим, "гладна афричка деца нису видела ни килограм тог хлеба", већ је украјинско жито по дампинг ценама уништило тржиште земаља Централне Европе, приметио је Орбан.

Крајем марта пет украјинских суседа чланица ЕУ (Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка) обратило се шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да интервенише у кризи коју је изазвао прилив жита из ратом захваћене земље. ЕК је потом усвојила привремене рестриктивне мере у вези с увозом док не реши "логистичке потешкоће" и оне су ступиле на снагу 2. маја и затим у јуну продужене до 15. септембра.

Ограничење подразумева да се семе пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета украјинског порекла неће преносити у пет поменутих држава док ће у осталим земљама ЕУ и даље бити у слободном промету.

Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка су се истовремено обавезале да ће отказати своје једностране мере против украјинских пољопривредних производа.

image