Свет

Зеленски прети: Одговорићемо суседима који блокирају украјинско жито

Ако одлуке суседних земаља крше закон ЕУ, Украјина ће одговорити на "цивилизован начин", рекао је украјински председник
Зеленски прети: Одговорићемо суседима који блокирају украјинско житоwww.globallookpress.com © Eugen Kotenko/Keystone Press Agency

Украјински председник Владимир Зеленски запретио је "цивилизованим одговором" земљама које су забраниле увоз украјинског жита, што је у супротности са одлуком Европске комисије, преносе "РИА Новости".

"Ако одлуке суседних земаља крше закон ЕУ, Украјина ће одговорити на цивилизован начин", написао је Зеленски Телеграму.

Украјински председник је захвалио председници Европске Комисије Урсули фон дер Лајен на одлуци да укине ограничења на увоз украјинских пољопривредних производа у ЕУ, назвавши ово примером "истинског јединства и поверења".

"Сада је важно да европско јединство функционише на билатералном нивоу", навео је Зеленски, напомињући да сматра важном подршку суседних земаља у контексту тренутног сукоба у Украјини.

Претходно је Европска комисија одлучила да не продужи ограничење на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних земаља ЕУ, уз обавезу да Кијев уведе мере контроле извоза. 

Међутим Пољска, Словачка и Мађарска су једнострано продужиле забрану увоза украјинског жита од 15. септембра, док је Бугарска подржала укидање забране испоруке жита из Украјине.

Осим тога, Будимпешта је забранила увоз 24 робе из Украјине.

Пољопривредници у пет суседних земаља Украјине су се више пута жалили да би вишак украјинских пољопривредних производа могао да их доведе до банкрота и да утиче на домаће цене. Сви они, са изузетком Бугарске, раније су инсистирали на продужењу ембарга.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки изнео је 8. септембра ултиматум Европској комисији по питању увоза пољопривредних производа из Украјине. Он је напоменуо да "Варшава неће дозволити ново отварање тржишта житарица, без обзира на одлуку Европске уније".

Зеленски је признао да ако ембарго Европске комисије настави да важи и после 15. септембра, Украјина може да се обрати арбитражи. Премијер Украине Денис Шмигал обећао је да ће Кијев апеловати на Светску трговинску организацију ако Пољска или друге земље наставе да блокирају извоз.


image