Свет

Више од три милиона украјинских избеглица неће се вратити кући?

Постоји забринутост да ће овај број расти што дуже буде трајао сукоб, пише шпански "Мундо"
Више од три милиона украјинских избеглица неће се вратити кући?Getty © Jeff J Mitchell/Getty Images

У Украјини расте забринутост да ће се број украјинских избеглица који намерава да се врати у своју земљу смањивати што дуже буде трајао сукоб, а најновија истраживања оцењују да се између 1,3 и 3,3 милиона никада неће вратити.

Између 5,6 и 6,7 милиона украјинских избеглица тренутно борави у страним земљама, процењује Кијевски институт за економску стратегију, а преноси шпански "Мундо".

Тренутно се процењује да око 63 одсто избеглица намерава да се врати у домовину, а на ту одлуку утиче више фактора, а украјински институт наводи да је већа вероватноћа да се врате они чији су приходи у иностранству мањи од оних које су остваривали "код куће", као и становници региона који су мање страдали у сукобу.

Што одлив становништва буде био већи, то ће последице по земљу бити веће, напомиње се у истраживању, а аналитичари процењују да би усред масовне емиграције пад БДП-а те земље могао бити између 2,7 и 6,9 одсто. 

С обзиром на то да је скоро половина расељених Украјинаца млађа од 20 година, то би такође погоршало дугорочну демографску кризу у земљи чија је популација у сталном опадању од раних 1990-их, и где је број новорођених пао за трећину од ескалације сукоба.

Када границе буду потпуно отворене и мушкарцима буде дозвољено да напусте земљу, неки ће се вероватно придружити својим породицама у иностранству, што додатно погоршава проблем, пише шпански медиј.

Како би се последице ублажиле, власти би требало да преузму низ проактивних корака, напомињу аналитичари, укључујући пружање привременог смештаја и додатне помоћи. 

image