Свет

"Глобал тајмс": Блинкен навија за нови хладни рат у комe САД не могу да победе

Упуштајући се у конфронтацију са Русијом и Кином, САД желе да очувају хегемонију, али то им неће поћи за руком. Уместо победе у новом хладном рату, САД ће се суочити са другачијим крајем
"Глобал тајмс": Блинкен навија за нови хладни рат у комe САД не могу да победеwww.globallookpress.com © Thomas Trutschel

Све снажније геополитичко надметање САД са Русијом и Кином означава крај постхладноратовског светског поретка, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен у говору који је недавно одржао на Школи за напредна међународна истраживања Универзитета "Џонс Хопкинс", пише у уводнику кинески "Глобал тајмс".

"Оно што сада доживљавамо је много више од тестирања постхладноратовског поретка. То је, заправо, његов крај", приметио је Блинкен, додајући: "Деценије релативне геополитичке стабилности уступиле су место све интензивнијем надметању са ауторитарним и ревизионистичким силама."

Ова Блинекенова изјава представља поклич за нови хладни рат.

Свет клизи ка ивици понора

Ако се постхладноратовски поредак ближи крају, какав светски поредак желе САД?

Многи знаци указују да САД бирају конкуренцију и конфронтацију како би одржале сопстевну глобалну хегемонију, чак и на рачун интереса других земаља, укључујући и савезнике и партнере. Међутим, реалност је да конфронтација снага не може да реши стварне проблеме са којима се суочава савремени свет. То ће само додатно поделити свет, који опасно клизи ка ивици понора.

Што се тиче Блинкенових речи, постоје две тачке које треба размотрити. Најпре, Блинкен ствара осећање кризе у свету. Основна порука САД савезницима и другим земљама је да постоје силе које изазивају Америку, посебно Кина и Русија.

Русија и Кина, тврде САД, желе да промене постојећи поредак. Друго, Блинкенове речи одражавају осећај страха у САД. Заправо, САД покушавају да онемогуће кинески успон путем стратешког надметања, надајући да ће тако одржати хегемонију.

Кина не покушава да оспори или да подрије светски поредак. САД су до сада на сваки легитиман захтев Кине, чак и на оне који одражавају разумне захтеве већине земаља у развоју, гледале као на опасан изазов и злонамерну саботажу.

Бескрајна ароганција САД

Ксин Кијанг, заменик директора Центра за америчке студије Универзитета Фудан, верује да ће ирационални напади САД само иритирати Кину као и друге земље у развоју.

Многе земље у развоју имају исте захтеве као и Кина. САД се противе свему што Кина предлаже, јер желе да угуше кинеско легитимно право на развој. Управо то ће на крају довести до уништења постојећег међународног поретка.

САД сада виде Кину као конкурента који их изазива, супротстављајући се све што би могло донети користи Кини. Али, овакав приступ неће успети да одржи хегемонију САД.

САД су данас у исто време уплетене у конфронтације са Кином и Русијом. САД треба добро да размисле, јер ће им сада бити много теже него раније да се упусте у нови хладни рат.

Током 70-их, амерички БДП је износио скоро једну трећину укупног глобалног, а сада представља једну четвртину. Главна противници САД су нуклеарна сила Русија и економска сила - Кина. Упуштање у конфронтацију са Русијом представљало би, како примећује "Глобал тајмс", "узбудљиву авантуру."

Што се тиче Кине тиче, САД покушавају да зауставе кинески развој наметањем технолошких ограничења. Ипак, САД не могу да се потпуно економски одвоје од Кине.

За САД и њихове савезнике, Кина је највећи трговински партнер. Данас су се САД претвориле у безобзирног стратешког агресора, који покушава да својим све слабијим снагама поведе нови хладни рат. Треба приметити да је и моћ савезника САД значајно опала и да је "јединство Запада" ослабљено, јер су се САД из "даваоца крви" претвориле у "вампира".

Садашња генерација америчких елита арогантно покушава да понови победу у хладном рату. То им неће поћи за руком, закључује "Глобал тајмс". Уместо тога, САД ће се суочити са другачијим крајем.

image