Свет

Блинкен: Украјина добро напредовала у контраофанзиви, овде сам да изразим подршку

Амерички државни секретар је данас започео дводневну посету Кијеву као знак подршке украјинској контраофанзиви, а очекује се да ће објавити нови пакет помоћи САД вредан више од милијарду долара
Блинкен: Украјина добро напредовала у контраофанзиви, овде сам да изразим подршку© Tanjug/Brendan Smialowski/Pool Photo via AP

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је данас у Кијеву да је Украјина остварила "добар напредак" у својој контраофанзиви и поручио да је у посету Кијеву дошао како би показао сталну и одлучну америчку подршку Украјини.

Блинкен, који је данас допутовао у посету Кијеву, рекао је током састанка са украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом да је током треће посете Украјини од почетка сукоба поново "запањен изузетном храброшћу и отпорношћу украјинског народа, украјинских снага и украјинског руководства", преноси Си-Ен-Ен.

"И ја сам овде, пре свега, да изразим нашу сталну и одлучну подршку Украјини док се носи са овом агресијом. Видели смо добар напредак у контраофанзиви, што је веома охрабрујуће", рекао је Блинкен.

Он је додао да САД желе да се увере да Украјина има оно што јој је потребно, не само како би њена контраофанзива била успешна, "већ да има оно што јој је потребно на дужи рок, да се побринемо да има снажна средства одвраћања, јак одбрамбени капацитет, тако да се у будућности овакве агресије се више не дешавају".

"Ми смо одлучни да наставимо да радимо са нашим партнерима док граде и обнављају снажну економију, јаку демократију", поручио је Блинкен.

Кулеба је у кратком обраћању у украјинском Министарству спољних послова рекао да се радује продуктивном разговору са Блинкеном, "фокусираном на резултате".

Блинкен је данас започео дводневну посету Кијеву као знак подршке украјинској контраофанзиви, а очекује се да ће објавити нови пакет помоћи САД вредан више од милијарду долара.

Блинкен, који је први високи амерички званичник у посети Кијеву од почетка контраофанзиве, требало би да се састане и са председником Владимиром Зеленским, као и представницима цивилног друштва.

Влада САД је до сада обезбедила војну помоћ Украјини у износу од више од 43 милијарде долара.

image