Свет

Иран забранио инспекторима ИАЕА приступ постројењима

Без присуства инспектора, агенција неће моћи ефикасно да пружа кредибилна уверења да су нуклеарни материјал и активности у Ирану мирољубиве природе, каже генерални директор Међународне агенције за атомску енергију Рафаел Гроси
Иран забранио инспекторима ИАЕА приступ постројењимаGetty © Photo by IIPA via Getty Images

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да ју је Иран обавестио о својој одлуци да не дозволи да инспектори ИАЕА приступе његовим нуклеарним постројењима, преноси ТАСС.

Шеф ИАЕА Рафаел Гроси рекао је да је Иран повукао "именовање неколико искусних агената ИАЕА", и да им је забранио да учествују у надгледању иранског нуклеарног програма.

"Снажно осуђујем ову несразмерну и једнострано донету одлуку без преседана. Она представља непотребан ударац ионако затегнутим односима између ИАЕА и Ирана", казао је Гроси.

Шеф ИАЕА је додао да без ефикасне сарадње, неће бити ни поверења.

"Без присуства инспектора, агенција неће моћи ефикасно да пружа кредибилна уверења да су нуклеарни материјал и активности у Ирану мирољубиве природе", истакао је Гроси и додао да та одлука представља још "један корак у погрешном правцу и задаје непотребан ударац ионако затегнутим односима између ИАЕА и Ирана према Споразуму о заштити нуклеарног оружја".

Иранско Министарство спољних послова је саопштило да одлука о забрани праћења програма представља одговор на "покушај САД и три европске земље да злоупотребе ИАЕА у сопствене политичке сврхе".

"Иран је раније упозоравао на последице оваквих политичких злоупотреба", поручио је портпарол иранског министарства Насер Kанани.

ИАЕА је известила раније овог месеца да је Иран успорио темпо којим обогаћује уранијум, што је виђено као знак да Техеран покушава да ублажи тензије након година напетости између Ирана и САД.

image