Свет

САД и савезници тврде да је Иран произвео уранијум обогаћеног до скоро 84 одсто

'Што се тиче откривених честица уранијума обогаћеног 83,7 одсто, сви чланови одбора би требало да буду озбиљно забринути због овог алармантног развоја догађаја', наводи се у америчком саопштењу
САД и савезници тврде да је Иран произвео уранијум обогаћеног до скоро 84 одстоGetty © IIPA via Getty Images

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА), Британија, Француска и Немачка саопштиле су данас да је Иран произвео мању количину уранијума обогаћеног готово 84 одсто, што је веома близу нуклеарном оружју, и навеле да Иран мора да објасни како је до тога дошло.

Како наводи Ројтерс, честице уранијума обогаћене 83,7 одсто пронађене су у електрани у Фордоу, планинском месту где Иран иначе обогаћује уранијум до 60 одсто.

''Што се тиче откривених честица уранијума обогаћеног 83,7 одсто, сви чланови одбора би требало да буду озбиљно забринути због овог алармантног развоја догађаја'', наводи се у америчком саопштењу, објављеном после састанка одбора Међународне агенције за атомску енергију.

''Иран мора да обезбеди пуну и непосредну сарадњу са ИАЕА како би се разјаснило шта се догодило и олакшао све одговарајуће мере верификације и праћења које Агенција сматра неопходним како би свака будућа појава била одмах откривена. Иран мора да обезбеди да се такав инцидент никада више не понови. Чињеница да се ово догодило у јако утврђеном објекту који је првобитно тајно изграђен, само продубљује нашу забринутост", каже се у саопштењу.

САД, Британија, Француска и Немачка на састанку нису донеле резолуцију којом би осудиле Иран, али су јасно ставили до знања да би могли да ''активније делују'' на будућој седници, преноси Ројтерс.

image