Свет

НАТО: Не видимо политичке услове за мирно решавање сукоба у Украјини

Основа за мир постоји, а то је план украјинског председника Владимира Зеленског, каже заменик генералног секретара Алијансе Мирчеа Џоана
НАТО: Не видимо политичке услове за мирно решавање сукоба у УкрајиниGetty © Photo by Paul O'Driscoll/Getty Images

НАТО тренутно не види политичке услове за мирно решавање украјинског сукоба, изјавио је заменик генералног секретара Алијансе Мирчеа Џоана.

"Данас не видимо политичке услове за отпочињање преговора. Основа за мир постоји. Постоји план Зеленског у десет тачака. Многе земље су га прихватиле, укључујући и ван НАТО-а, и зато мислим да ово представља веома добру основу", казао је Џоана у интервјуу за Агерпрес.

Он је истакао да амерички председник Џозеф Бајден такође има формулу мира које се придржава Северноатлантска организација - "нема решења за Украјину без Украјине".

Раније је украјински председник Владмир Зеленски, током онлајн говора на самиту Г20, изнео свој план од 10 тачака за обнављање мира у Украјини, истакавши да "неће бити Минска-3".

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да такве речи "апсолутно потврђују да Кијев не жели да преговара".

Руски председник Владимир Путин рекао је у петак да Москва остаје отворена за разговор са Кијевом и позвао Украјину да "не плеше на туђу мелодију" у контексту коментара америчког државног секретара Ентонија Блинкена на тему преговора између Москве и Кијева да су "за танго потребна двоје".

Истовремено, руски лидер је подсетио да је управо председник Украјине Владимир Зеленски потписао указ о забрани преговора са Русијом. 

image