Свет

Столтенберг: Ако Украјина престане да се бори, престаће да постоји

Генерални секретар НАТО навео је да ће Украјина пре или касније приступити Алијанси, али није прецизирао кад
Столтенберг: Ако Украјина престане да се бори, престаће да постојиGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Сукоб у Украјини неће се ускоро завршити, а ако та земља престане да се бори, престаће да постоји, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг немачкој медијској групи Функе.

"Многи сукоби трају дуже него што се првобитно очекивало. Морамо се припремити за дуготрајан сукоб у Украјини. Сви желимо брз мир", казао је Столтенберг и додао да ако "Русија прекине сукоб, онда ће бити мира".

Како је навео, када се тај рат заврши, потребне су безбедносне гаранције за Украјину, јер у супротном, историја се може поновити.

Столтенберг је истакао да ће Украјина пре или касније приступити Алијанси, али није прецизирао када.

"Нема сумње да ће Украјина завршити у НАТО-у", указао је.

Након самита НАТО, који је одржан у Виљнусу од 11. до 12. јула, Столтенберг је изјавио да су земље-чланице блока одлучиле да се од Украјине не захтева спровођење Акционог плана за чланство у Алијанси.

Столтенберг је обећао да ће Украјина бити позвана у НАТО једногласном одлуком свих чланица и под условом да се испуне сви услови. Он, међутим, није навео никакав временски оквир за такав могући позив.

Осим тога, одобрен је вишегодишњи програм војне помоћи Кијеву и формирање Савета Украјина-НАТО. У завршном саопштењу се наводи да ће позив за придруживање Украјине блоку бити упућен након што се сви савезници сложе по том питању и када се испуне сви услови.

image