Свет

Нови блам америчке војске: Срушио се Ф-35, моле јавност за информације о свом авиону

Операција претраге је фокусирана око језера Молтри и језера Марион
Нови блам америчке војске: Срушио се Ф-35, моле јавност за информације о свом авионуGetty © Scott Barbour

Млазни амерички војни авион Ф-35Б срушио се из непознатог разлога, а пилот је био принуђен да се спасе током рутинског лета.

Америчке власти су затражиле од јавности да помогне у лоцирању несталог авиона или места његовог пада.

Инцидент се догодио око 14 часова у недељу негде северно од базе, а власти су саопштиле да се пилот "безбедно катапултирао" из Ф-35 који је био "умешан у несрећу", пише у саопштењу.

Локални медиј "ВЛТКС" тврди да је пилот ставио авион на аутопилот пре него што се катапултирао. Операција претраге је фокусирана око језера Молтри и језера Марион, рекао је портпарол базе Чарлстон Џереми Хагинс.

"Ако неко има било какву информацију која би могла да помогне у лоцирању Ф-35, од вас се тражи да позовете Оперативни центар одбране базе", написали су у објави на друштвеној мрежи Икс, додајући да раде са маринцима и Федералном управом за ваздухопловство да пронађу нестали авион.

Локална конгресменка Ненси Мејс запитала је "како је могуће изгубити Ф-35".

"Зар не постоји уређај за праћење авиона, па сад питамо грађане да га нађу?", навела је Мејс на друштвеним мрежама.

У потрагу се укључио и хеликоптер.

Прошле године један Ф-35Б је слетео у базу у Тексасу због забринутости за безбедност летелице, што је довело до приземљења неких авиона ради истраге. У том периоду су и израелске одбрамбене снаге (ИДФ) такође привремено приземљиле своје авионе Ф-35.

Вашингтон и амерички произвођач оружја "Локид Мартин" прогласили су Ф-35 за један од најнапреднијих борбених авиона икада развијених, а пројекат је био скуп за америчке пореске обвезнике, који су платили рачун за дуги низ одлагања, кварова и прекорачења трошкова.

Ипак, амерички савезници, укључујући Канаду, Немачку и Финску, стали су у ред да купе овај авион.