Свет

Трка у наоружању: САД производе 50 ловаца Ф-35 годишње, а Кина 120 авиона Ј-20

Амерички авиони Ф-35 налазе се на удару критика због своје непоузданости и превелике цене, док производња кинеских ловаца исте генерације наставља да расте
Трка у наоружању: САД производе 50 ловаца Ф-35 годишње, а Кина 120 авиона Ј-20© Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Гигант америчке војне индустрије "Локид Мартин", који производи авионе Ф-35, доживеће значајан финансијски удар у 2023. години. Проблеми са производњом довели су до мањка од око 50 авиона, за које се очекује да ће фирму коштати стотине милиона долара прихода, пише портал "Булгаријан милитари".

Пад у производњи једнак је трећини годишње производње у нормалним условима, а већи је од наруџбине америчких оружаних снага, која у просеку износи око 48 авиона годишње. "Локид Мартин" планира да испоручи између 147 и 153 авиона Ф-35 својим клијентима у текућој години.

И поред финансијске "рупе" од између 210 и 350 милиона долара, финансијски директор "Локида" Џеј Малав остаје оптимиста. Он верује да та компанија може да спасе део изгубљеног новца и да престигне постигнуте циљеве за 2024. годину.

Док се америчка војна индустрија мучи, производња кинеских авиона пете генерације Ј-20 повећана је на чак 120 летелица годишње. Амерички Ф-35 и кинески Ј-20 су једина два авиона те генерације који се производе и налазе у употреби.

Оба авиона представљају врхунац војне технологије, али кинески Ј-20 има већи и моћнији мотор, који га чини подеснијим за дуже мисије и борбе у ваздуху.

Програм ТР-3

Програм ТР-3 има за циљ унапређење дисплеја, компјутерске меморије и процесне моћи авиона Ф-35. Он представља увод у још амбициознији "блок 4" стандард, који ће унапредити способности електронског ратовања, препознавање мета и ватрене моћи.

"Блок 4" унапређења ће повећати капацитет тих авиона са четири на шест ракета ваздух-ваздух, чиме ће бити смањено заостајање за авионом Ј-20, који може да носи осам ракета.

Прва група авиона Ф-35 ТР-3 требало је да уђе у употребу у априлу, али су непредвиђене препреке то помериле на децембар текуће године.

Програм развоја авиона Ф-35 суочио се са многим проблемима, због чега се нашао на удару критика како војних, тако и цивилних руководилаца. Један од главних проблема почетком прошле године представљао је лош учинак мотора Ф135, чија је исправка коштала више милијарди долара.

Инострани корисници тих авиона такође су исказали своје незадовољство. Одбор за одбрану оружаних снага Јужне Кореје открио је прошлог октобра да су њихови Ф-35 доживели 234 проблема током осаманестомесечног периода. Реч је о 172 инцидента у којима ти авиони нису били оперативни, као и 62 случаја у којима није било могуће спровести зацртане мисије.

Како наводи портал "Булгаријан милитари", ти проблеми учинили су америчке авионе рањиве у потенцијалним окршајима са кинеским авионима Ј-20 и ФЦ-31, па чак и са руским авионима старије генерације попут Су-57.

image