Свет

Шеф украјинске обавештајне службе: Ми зависимо од Запада, а Русија само од себе

У интервјуу за "Економист" каже да не разуме оне који су предвиђали брзи колапс руских трупа
Шеф украјинске обавештајне службе: Ми зависимо од Запада, а Русија само од себеwww.globallookpress.com © The Presidential Office of Ukraine

Начелник украјинске војне обавештајне службе генерал-потпуковник Кирило Буданов изјавио је да је спори темпо напредовања украјинских трупа против укопаног и добро припремљеног непријатеља једноставно одраз реалности.

У интервјуу за "Економист" каже да не разуме оне који су предвиђали брзи колапс руских трупа.

"Контраофанзива је у току. Украјина још има времена. Има више од месец дана пре него што почне сезона лошег времена и то је чињеница", каже Буданов.

Он тврди да је прва одбрамбена линија руских снага на југу Запорожја на неким местима пробијена и да би операција прекида копнених веза са Кримом могла да се изведе пре зиме.

"Супротно ономе што изјављују из Руске Федерације, они немају апсолутно никакве стратешке резерве", тврди Буданов.

Додаје да је број људи "једина очигледна предност коју Русија још има у односу на Украјину".

"Људски ресурси у Русији су, релативно говорећи, неограничени. Квалитет је низак, али је количина довољна", каже Буданов.

Наводи да се руски ресурси исцрпљују, те да ће руска економија издржати само до 2025.

"Проток оружја ће пресушити 2025. године, а можда и раније", каже Буданов иако не постоје докази за ту његову тврдњу.

Он своју оцену темељи на сусрету руског председника Владимира Путина и лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна.

"Ако је све у реду и Русија има довољно ресурса, зашто их траже по целом свету? Одговор је очигледан, нема више шта да се извлачи", тврди Буданов, иако Украјина отворено моли за оружје широм света.

Признаје да Кијев ризикује да изгуби и сопствене ресурсе.

"Зависни смо од спољних играча. Русија углавном зависи само од себе", признаје ипак Буданов у интервјуу за "Економист".

Зато је дуг рат опасан за Украјину, јер не исцрпљује само домаће ресурсе, већ и ресурсе украјинских западних пријатеља.

Поједини украјински званичници оцењују да би испоруке муниције ускоро могле да пресахну, што би довело до прекида војних операција, пише "Економист".

Буданов пак каже да има добре информације о политичкој ситуацији на Западу.

"Још је апсолутно неизвесно колико дуго ће Запад бити у стању да одржава довољне количине ресурса за нас. Складишта у западним земљама нису потпуно празна, без обзира шта ко каже", наводи Буданов.

Истиче да постоје три главна циља за нову украјинску кампању дроновима против Русије: исцрпети руске системе противваздушне одбране, онемогућити војни транспорт и оштетити војне производне погоне.

"Желимо да их извучемо из њихове зоне комфора. Секундарни циљ је психолошки, уништење осећаја мира међу становништвом и ремећење нормалних економских процеса у Русији. Затварање великих аеродрома у Санкт Петербургу и Москви, на пример, постало је скоро свакодневна појава", тврди Буданов.

Додаје да његове снаге не крше правила ратовања, иако постоје докази да то није тачно.

"Нико не верује да су Велика Британија или САД биле агресори у Другом светском рату, иако су бомбардовали територију Немачке. Што се тиче нуклеарних претњи, то су аргументи оних који су наклоњени руском лобију. Рат је био апсолутно конвенционални, од употребе подморница до употребе стратешке авијације", каже Буданов.

Буданов је казао да ради на ограниченој стратегији одвраћања, како би се супротставио очекиваним руским ракетним и беспилотним ударима на украјинску инфраструктуру на зиму.

"Нека почну, добиће одговор", поручује Буданов и додаје да не може бити разговора о прекиду ватре или миру, а да украјинска војска не утврди чињенице на терену.

"Разумемо да нећемо завршити рат победничком парадом у Москви, али ни Москва не би требало да се нада да ће је одржати у Кијеву", поручује Буданов.

image