Свет

Одбројавање може да почне: Украјинцима остало још 30 дана за офанзиву

Хладније време би отежало маневре Кијева, а офанзива би ишла још спорије него што се очекивало, рекао је амерички генерал Марк Мили
Одбројавање може да почне: Украјинцима остало још 30 дана за офанзивуwww.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE apa

Украјини је остало нешто више од 30 дана борбе пре него што временски услови омету њену контраофанзиву, рекао је највиши амерички генерал Марк Мили за Би-Би-Си.

Он је оценио да би хладније време отежало маневре Кијева, те да би офанзива ишла још спорије него што се очекивало. 

Ипак, још се воде тешке борбе, додао је Мили.

По његовим речима, још је прерано да се каже да ли је контраофанзива пропала, али је истакао да Украјина "напредује веома стабилним темпом кроз руске линије фронта".

"Још је преостала довољна количина времена, вероватно око 30 до 45 дана за борбу, тако да Украјинци нису готови", поручио је амерички генерал.

Контраофанзива Кијева, која је летос покренута, за сада је забележила само мале успехе. Украјински генерали, међутим, тврде да су пробили прву линију одбране Русије на југу.  

"Рекао сам на самом почетку овог рата да ће он бити дуг, спор, тежак и са великим бројем жртава, а то је управо оно што видимо", подсетио је Мили.

Јесење кише и зимска хладноћа имају утицаја на борбу, али успоравање украјинских офанзивних операција прошле године се више односило на опрему и муницију, оцењује Би-Би-Си.

Упитан о утицају временских прилика, шеф украјинске војне обавештајне службе, генерал-потпуковник Кирило Буданов, рекао је у да ће се "борбе наставити на овај или онај начин".

Он је признао да је било теже борити се по хладном, влажном времену, али је додао да је то питање прилагођавања, а не позив на прекид борби.

image