Свет

Наоружани мушкарац ухапшен на изборном скупу Роберта Кенедија

У страху од атентата, у којим су страдали и његов отац и ујак, Кенеди поново тражи заштиту Тајне службе од Бајденове администрације
Наоружани мушкарац ухапшен на изборном скупу Роберта Кенедија© Tanjug/AP Photo/Rich Pedroncelli, File

Наоружани мушкарац оптужен да се лажно представља као федерални службеник ухапшен је испред лосанђелеског позоришта где се одржавао предизборни скуп кандидата за председничку номинацију Демократске партије Роберта Ф. Кенедија Млађег, пренео је "Гардијан".

У саопштењу полицијске управе Лос Анђелеса наводи се да је полицији пријављено да се испред театра, где је Кенеди требало да одржи говор, налази човек који носи ремен и пиштоље, те значку Службе маршала САД, док су из кампање потенцијалног председничког кандидата 2024. саопштили да је њихов безбедносни тим опколио поменутог човека, који је касније ухапшен.

ФБИ је такође био на лицу места, повређених није било.

"Човек је тврдио да је део Кенедијевог безбедносног тима и тражио да га одмах одведу до кандидата", наведено је у саопштењу кампање.

Из Кенедијевог штаба су рекли и да је постојао и други човек, кога је ухапсила полиција Лос Анђелеса заједно са главним осумњиченим. Ова особа је пак имала ранац у ком се налазио бар један пиштољ, више ножева и додатна муниција.

Роберт Ф. Кенеди Млађи, у објави на мрежи Икс (Твитер), написао је да је захвалан свом безбедносном тиму и на брзом одговору полиције Лос Анђелеса, те да се нада да ће му председник Џозеф Бајден ипак доделити заштиту Тајне службе; уз напомену да је он "први председнички кандидат у историји коме је Бела кућа одбила захтев за заштиту".

Први захтев за заштиту Кенеди Млађи, којем су отац њујоршки сенатор и председнички кандидат Роберт Ф. Кенеди, и ујак председник САД Џон Ф. Кенеди убијени у атентатима пре пола века, поднео је у априлу, али Бела кућа није одговорила потврдно.

Кенеди је тврдио да је од убиства његовог оца 1968. године свим кандидатима за председника обезбеђена заштита Тајне службе, "али након 88 дана без одговора и неколико накнадних акција", добио је писмо од Бајденова администрација у којем је наведено да "захтев за заштиту није оправдан".

image