Свет

Бајден ће тражити проширење Савета безбедности УН

Председник САД се залаже за пет или шест нових сталних чланица, укључујући Индију, Бразил, Немачку и Јапан
Бајден ће тражити проширење Савета безбедности УНwww.globallookpress.com © Manuel Elias/UN Photo

Председник Сједињених Држава Џозеф Бајден позваће на проширење Савета безбедности Уједињених нација не би ли се и на тај начин супротставио Кини и Русији и разводнио њихов утицај у том телу.

Лидер Америке ће у свом говору на 78. заседању Генералне скупштине УН, у уторак, 19. септембра, затражити од 193 чланице да се придруже жељама Вашингтона.

"Време је да погледамо архитектуру Савета безбедности. Мислимо да она мора да буде инклузивнија и свеобухватнија", изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби за "Дејли телеграф".

Британски лист пише да се Бајден залаже за пет или шест нових сталних чланица, укључујући Индију, Бразил, Немачку и Јапан. Бразил и Јужна Африка су помињани као могући чланови који би представљали Латинску Америку и Африку. Није прецизирано да ли би имали право вета.

Тренутно Савет безбедности УН има пет сталних чланица: Русију, Велику Британију, Кину, САД и Француску и свака има право вета. Десет чланица Савета, изабраних по географској основи, имају статус несталних чланова.

Бајден је и на прошлогодишњем, 77. заседању Генералне скупштине УН изнео став Вашингтона за повећање броја сталних и несталних представника у Савету безбедности УН, укључујући и на рачун земаља Африке и Латинске Америке.

Ови напори долазе услед немогућности да се постигну неки за Запад кључни споразуми, као нпр. доношење резолуције о строжим санкцијама Северној Кореји, чему су се противиле Кина и Русија.

Реформа Савета безбедности захтевала би измене и допуне Повеље УН, чему би такође могле да се противе Кина и Русија.

Према писању "Дејли телеграфа", САД би желеле да виде Немачку и Јапан у реформисаном Савету безбедности, а подржавају и Индију за сталну чланицу СБ УН.

Индију, као и Бразил, и Русија види као потенцијалне кандидате за стално чланство, уз обавезно присуство појединих афричких држава, што је раније изјавио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

image