Свет

Небензја: Договор Београда и Приштине мора да прође кроз Савет безбедности и буде у интересу Срба

Представник Русије при УН поручио да је Приштина незаинтересована за формирање ЗСО
Небензја: Договор Београда и Приштине мора да прође кроз Савет безбедности и буде у интересу СрбаGetty © Spencer Platt / Staff

Амбасадор Русије при УН, Василиј Небензја рекао је да се Москва залаже за договор Београда и Приштине на основу Резолуције 1244, који мора да одобри Савет безбедности УН.

"Договор мора да буде у интересу Београда и Срба и мора да га подржи Савет безбедности УН", поручио је Небензја.

Он је навео да је ситуација на КиМ алармантна и да је претходних месеци доведена на ивицу новог сукоба.

"Приштина уз помоћ Запада покушава да преузме контролу над српским срединама, о чијим правима, како се чини, нико не води рачуна. На тај начин ствара се чисто албанска средина", рекао је Небезја, понављајући податке о спором и незадовољавајућем броју српских и осталих неалбанских повратника на КиМ.

Говорећи о формирању Заједнице српских општина, Небензја је рекао да је Приштина потпуно незаинтересована за спровођење тог договора, као и да покушава да је сведе на ниво невладине организације.

"Приштина није заинтересована за нормализацију односа, зато Аљбин Курти инсистира да се ЗСО формира у складу са косовским уставом и без извршних овлашћења", поручио је он.

Истакао је да косовски Албанци покушавају да промене оно што је већ договорено, те да желе да ЗСО претворе у неку врсту невладине организације. "То мора да се одбије", поручио је Небензја.

Он је додао да је оптимизам у извештају УНМИК-а "пренадуван" јер је Приштина, недуго затим, одржавањем локалних избора на северу Косова, поново подигла тензије.

На тај начин, утихнут је глас Срба са севера Косова и настављен процес узурпације територије, рекао је Небезја и нагласио да је Београд пристао на наставак дијалога са Приштином, али уз поштовање његових црвених линија.

После доласка Аљбина Куртија више од 300 етнички мотивисаних инцидената без одговарајућег судског епилога, рекао је руски амбасадор, оптужујући Запад да "земље Балкана уводи под окриље свог економског и војног блока".

image