Свет

Служба државне безбедности Грузије: У Тбилисију се крчка нови Евромајдан

Чланови групе су осмислили неколико сценарија, један од њих је постављање шатора на централним авенијама и блокада владиних зграда
Служба државне безбедности Грузије: У Тбилисију се крчка нови ЕвромајданGetty © Photo by Brendan Hoffman/Getty Images)

Служба државне безбедности Грузије тврди да се за ову зиму у земљи спрема сценарио попут украјинског Евромајдана - група завереника из Грузије и из иностранства планира да организује нереде за насилну промену власти, преносе "РИА Новости".

"Група планира да организује дестабилизацију и грађанске немире. Датум почетка деструктивних акција је период од октобра до децембра", наводи се у саопштењу службе.

Изабран је период од октобра до децембра јер ће у том периоду бити објављени привремени извештај Европске комисије и коначни извештај Европске уније о томе да ли ће Грузија добити статус кандидата за чланство у ЕУ, појашњавају из службе.

Чланови групе су развили неколико сценарија. Један од њих је постављање шатора на централним авенијама и затварање владиних зграда, а затим ће активирати бомбу у делу града где ће бити шатори како би цивилне жртве довеле до немира у граду.

Све ово личи на нешто што се 2014. године већ десило у држави која се граничи са Русијом, како сама Служба државне безбедности Грузије и наводи – криминална група разматра сценарио сличан украјинском Евромајдану.

Према информацијама државне службе безбедности, организатори су заменик начелника Министарства унутрашњих послова из времена Михаила Сакашвилија Георгиј Лортикипанидзе, бивши телохранитељ Сакашвилија Михаил Батурин и командант "Грузијске легије" у Украјини Мамук Мамулашвили.

image