Свет

Волскиј упозорава: Сакашвилијеве присталице из Украјине стигле у Грузију да изазову грађански рат

Потпредседник грузијског парламента каже да је циљ групе која је стигла у Тбилиси да дестабилизује и одвоји Грузију од сопствених интереса
Волскиј упозорава: Сакашвилијеве присталице из Украјине стигле у Грузију да изазову грађански рат© Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Потпредседник грузијског парламента Георгиј Волскиј упозорио је да су присталице бившег председника Михаила Сакашвилија, које су се у Украјини бориле на страни Оружаних снага Украјине, допутовале у Грузију како би "погурали" омладину ка револуционарном сценарију.

"Постоје информације да се одређена група младих спрема да 'омете' развој ових политичких процеса. То се односи на политички тим који тренутно води Леван Хабеишвили, а додао бих да је одређена група Сакашвилијевих присталица дошла из Украјине. То су борци који ће покушати, користећи ову омладинску енергију, да се овај револуционарни процес не скине са дневног реда, већ да га претворе у грађански рат, стампедо, конфронтацију", рекао је Волскиј.

Према његовим речима, ти људи желе да дестабилизују и "одвоје" Грузију од сопствених интереса.

"За развој ових процеса користе се дезинформације да је против учесника скупова употребљена несразмерна сила", навео је он.

Сакашвили, предводник протеста после којих је са власти 2003. збачен Едуард Шеверднадзе, и председник Грузије од 2004. до 2007. и од 2008. до 2013. године, отишао је у Украјину по окончању другог председничког мандата. 

У Грузији је касније у одсуству осуђен на шест година затвора за злоупотребу положаја, а ухапшен је у октобру 2021. када се вратио у земљу у нади да ће допринети бољем резултату опозиције на локалним изборима. Поручио је да се враћа упркос претњи затвором, да би помогао да се "спаси земља" и позвао грађане да на изборима гласају за опозицију и да протестују после избора, пренео је Ројтерс.

Председник владајуће странке "Грузијски сан" Иракли Kобахидзе изјавио је да је Сакашвили планирао да изврши државни удар.

"Дошао је у Грузију како би спровео у дело своје претње да изврши државни удар и донесе нереде у земљу. Сходно томе, органи реда су предузели све мере како би спречили да направи нови прекршај", рекао је Kобахидзе.

Сакашвили је добио украјинско држављанство 2015. године, а на судском рочишту говорио је само на украјинском, носећи мајицу на којој је било одштампано "Ја сам Украјинац". Био је гувернер западне провинције Одеса између 2015. и 2016. године.

Молдавска председница Маја Санду такође је позвала на хитно ослобађање Сакашвилија.

Скупштина Грузије гласала је данас против усвајања предлога закона о страним агентима. За усвајање документа гласао је свега један посланик, док је против била велика већина од 35 заступника. 

Подсетимо, скупштина је у уторак у првом читању већином гласова усвојила нацрт закона којим би се у Грузији формирао списак невладиних организација и медија, који се финансирају из иностранства. 

Ова акција изазвала је велике протесте, који су довели и до физичког обрачуна демонстраната и полиције. Демонстранти су, између осталог, користили и Молотовљеве коктеле, а преко 130 особа је приведено.

Ипак, власти су јуче саопштиле да су одлучиле да на слободу пусте све приведене демонстранте, након што су учесници протеста затражили повлачење нацрта закона и ослобађање свих задржаних лица. Две партије затим су одлучиле да из скупштине повуку предлог нацрта овог закона.

Нови Закон о транспарентности и страном утицају предвиђа формирање регистра невладиних организација, медија и других правних ентитета које финансирају стране државе.

image
VV inauguration
banner