Свет

Сад су се сетили: Расел Бренд као Асанж, оптужен за сексуално насиље

У оптужбама сакупљеним након истрага "Тајмса", "Сандеј тајмса" и "Канала 4" детаљно се описују инциденти који су се наводно догодили између 2006. и 2013. године
Сад су се сетили: Расел Бренд као Асанж, оптужен за сексуално насиљеGetty © Carl Court/Getty Images

Британски глумац, комичар и водитељ подкаста Расел Бренд "апсолутно је демантовао" наводе четири жене које су га оптужиле за силовање, сексуалне нападе и емотивно злостављање у периоду од 2006. до 2013. године, када је био на врхунцу популарности.

Познат као холивудски и позоришни глумац, стенд-ап комичар и водитељ радио емисије, Расел Бренд у последње време води подкаст "Останите слободни уз Расела Бренда".

Бренд описује најскорији од својих подкаста као место где говори "неизрециво", а што често подразумева теме попут сукоба у Украјини, пандемије ковид 19, али и текућег политичког живота у САД из углова који се углавном супротстављају онима из мејнстрим медија.

Тако се у његовим подкастима могу наћи критике украјинског председника Владимира Зеленског, сина америчког председника Хантера Бајдена, али и реакције власти на недавне пожаре на Хавајима.

Примера ради, Бренд је био први који је интервјуисао Такера Карлсона након што је чувени водитељ добио отказ на "Фокс њузу", а на његовом подкасту је Оливер Стоун раније ове године изнео своје незадовољство председником САД Џозефом Бајденом, који, како је режисер рекао, следи "самоубилачки" курс у Украјини.

Лондонска полиција саопштила је данас да је добила пријаву о сексуалном нападу који се догодио 2003. године, односно пре 20 година, након медијских извештаја о оптужбама за насиље, јавио је Ројтерс.

Оптужбе против Бренда

У оптужбама сакупљеним након истрага "Тајмса", "Сандеј тајмса" и "Канала 4" детаљно се описују инциденти који су се наводно догодили између 2006. и 2013. године.

Једна жена тврди да ју је Бренд силовао у својој кући у Лос Анђелесу. Позивајући се на медицинску документацију, "Тајмс" наводи да је ова жена лечена у кризном центру за силовање. У текстуалним порукама у које је лист имао увид,жена поручује Бренду: "Када девојка каже НЕ, то значи не." Бранд је одговорио да му је "веома жао."

Међу осталим оптужбама, једна жена тврди да је била у насилној вези са Брендом када је он имао 31, а она 16 година, као и да ју је он у више наврата називао "дететом." Та жена је тврдила како је Бренд једном приликом престао да је сексуално напада тек када га је ударила песницом у стомак.

Брендов одговор и Маскова подршка

Пре него што ће оптужбе бити изнете у јавност, Бренд је у петак објавио видео у којем демантује, како је рекао, "бујицу нечувених и агресивних напада" на њега, за које је рекао да су одговорни један лист и једна мејнстрим ТВ компанија.

"Везе које сам имао су апсолутно увек биле уз пристанак", рекао је Бренд, осврћући се на период свог живота када је, како је рекао, био "веома, веома промискуитетан".

Он је додао да је увек био отворен по питању своје прошлости. "Када видим да та транспарентност метастазира у нешто криминално, што апсолутно поричем, наводи ме да се запитам: да ли је у игри неки други мотив?"

"Тајмс" додаје да је Бренду и његовим правним представницима дато осам дана да одговоре на оптужбе. Адвокати који заступају Бранда поручили су да њихов клијент верује да оптужбе оличавају "дубоко забрињавајућу агенду иза свега овога, наиме чињеницу да је он алтернативни медијски емитер који се такмичи са мејнстрим медијима."

Одговарајући на Брендов видео на Иксу (некадашњи Твитер), Илон Маск је написао: "Подржавам Расела Бренда. Тај човек није зао."

Бренд као Асанж?

Бренд је у свом снимку такође указао пажњу на оно што је назвао "координисаним медијским нападима" на јавне личности попут његовог колеге-подкастера Џоа Рогана, који се "усудио да узме лек који мејнстрим медији нису одобравали."

Роган је 2021. године рекао да је узимао лек ивермектин за лечење ковида 19.

У чланку где нелагодно примећује да је Бренда немогуће "укинути" због широке подршке коју ужива на интернету, "Телеграф" напомиње да су неки Брендови пратиоци упоредили скорашње догађаје са судбином Џулијана Асанжа, чувеног оснивача "Викиликса".

Подсетимо, Асанжа су две жене оптужиле за сексуално нападање октобра 2010. године у Шведској, два месеца након што је оснивач "Викиликса" посетио ту земљу. Шведске власти су 2017. године обуставиле истрагу, наводећи да не могу очекивати да ће амбасада Еквадора у Лондону, у којој се Асанж крио, поуздано комуницирати са њим по том питању.

Истрага је поново отворена у мају 2019. године, односно око месец дана након Асанжовог хапшења, да би оптужбе биле коначно одбачене касније исте године.

image