Свет

Аустралијски посланици путују у САД како би лобирали против испоручења Асанжа

Суоснивач Викиликса, који је аустралијски држављанин, провео је последње четири године у британском затвору Белмарш борећи се против екстрадиције у САД где је оптужен за шпијунажу због објављивања поверљивих војних и дипломатских депеша
Аустралијски посланици путују у САД како би лобирали против испоручења АсанжаGetty © Jack Taylor

Група аустралијских посланика рекла је у уторак да ће отпутовати у Вашингтон овог месеца како би лобирали против изручење оснивача Викиликса Џулијана Асанжа.

У делегацији су бивши потпредседник владе Барнаби Џојс и још пет посланика из више политичких партија. Они покушавају да скрену пажњу на то питање уочи планиране посете аустралијског премијера Ентонија Албанезеа Белој кући крајем октобра.

Независна посланица и чланица делегације Моник Рајан рекла је за аустралијски Еј-Би-Си да они представљају групу законодаваца који "стварно, заиста снажно осећају важност обезбеђивања изласка на слободу господина Асанжа".

Рајанова је рекла да је Асанж лошег здравља због чега је ствар била хитнија.

Асанж, који је аустралијски држављанин, провео је последње четири године у британском затвору Белмарш борећи се против екстрадиције у САД. Он је оптужен за шпијунажу због објављивања поверљивих војних и дипломатских депеша преко Викиликса.

Ако буде проглашен кривим, Асанж би могао да се суочи са казном до 175 година затвора

Акција аустралијских законодаваца најновија је у низу међународних потеза који доводе у питање његову потенцијалну екстрадицију.

Папа Фрања се у јуну састао са Асанжовом супругом Стелом, што је, како је рекла, доказ његове сталне подршке његовој породици, док је бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва у мају осудио недостатак заједничких напора да се Асанж ослободи.

Пре него што је затворен, Асанж је провео седам година у амбасади Еквадора у Лондону, где је добио азил, у покушају да избегне изручење Шведској због оптужби за сексуално злостављање. Шведска је од те истраге одустала 2019. године.

Грег Барнс, адвокат за људска права и саветник Асанжове одбране, рекао је да већина Аустралијанаца верује да би на целу ту причу требало ставити тачку.

"Џулијана треба одмах поново спојити са женом и децом", рекао је Барнс. "То се може догодити само ако Министарство правде САД одмах одустане од свог захтева за екстрадицијом."

Аустралијска делегација планира да се састане са члановима Представничког дома и Сената, као и са представницима Стејт департментом и Министарством правде.

Они ће се такође састати са организацијама међу којима се налазе Америчка унија за грађанске слободе, Фондација за права појединца и Комитет за заштиту новинара.

Асанжов брат Габријел Шиптон рекао је да чак и Аустралијанци који нису подржавали Асанжове поступке верују да је довољно патио и да треба да буде ослобођен.

Амерички тужиоци наводе да је Асанж помогао аналитичару обавештајних служби америчке војске Челси Менинг да украде поверљиве дипломатске депеше и војне документе које је Викиликс касније објавио.

image