Свет

Захуктала се борба око увоза житарица: Украјина се жалила на одлуку Пољске, Словачке и Мађарске

Три земље су најавиле ограничења на увоз украјинских житарица након одлуке Европске комисије да не продужи забрану увоза у пет источноевропских држава чланица ЕУ
Захуктала се борба око увоза житарица: Украјина се жалила на одлуку Пољске, Словачке и МађарскеGetty © Pierre Crom/Getty Images

Украјина је уложила жалбу Светској трговинској организацији (СТО) против Пољске, Словачке и Мађарске због забране увоза хране из Украјине, саопштило је министарство економије у Кијеву.

У саопштењу се наводи да Украјина таква ограничења види као кршење међународних обавеза земаља чланица ЕУ, преноси Ројтерс.

Три земље су у петак најавиле ограничења на увоз украјинских житарица након одлуке Европске комисије да не продужи забрану увоза украјинских житарица у пет источноевропских држава чланица ЕУ.

Представник украјинске трговинске коморе Тарас Качка рекао је раније данас у интервјуу за "Политико" да ће Кијев такође увести реципрочне мере Пољској, ако Варшава не укине додатне мере и као пример навео да ће Кијев забранити увоз воћа и поврћа из Пољске.

Према његовим речима, власти ће покушати да докажу да су поступци Пољске, Словачке и Мађарске противправни.

Европска комисија је прошлог петка одлучила да не продужава ограничења на увоз четири врсте украјинских пољопривредних производа у неколико пограничних држава Европске уније, али је Кијев обавезала да уведе мере контроле извоза. Убрзо након тога, Пољска, Словачка и Мађарска су једнострано увеле ембарго на жито Украјини.

Крајем марта пет украјинских суседа чланица ЕУ (Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка) обратило се шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да интервенише у кризи коју је изазвао прилив жита. ЕК је потом усвојила привремене рестриктивне мере у вези с увозом док не реши "логистичке потешкоће" и оне су ступиле на снагу 2. маја, а затим у јуну продужене до 15. септембра.

Ограничење подразумева да се семе пшенице, кукуруза, уљане репице и сунцокрета украјинског порекла неће преносити у пет поменутих држава док ће у осталим земљама ЕУ и даље бити у слободном промету.

Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка су се истовремено обавезале да ће отказати своје једностране мере против украјинских пољопривредних производа.

image