Свет

Нови рекорд америчког јавног дуга: Премашено 33 билиона долара

Републиканци који контролишу Представнички дом сложили су се да подигну горњу границу дуга уз значајна смањења буџета
Нови рекорд америчког јавног дуга: Премашено 33 билиона долараwww.globallookpress.com © Robin Hausmann/imageBROKER.com

Државни дуг Сједињених Држава први пут је премашио 33 билиона долара,  објавило је Министарство финансија САД, преноси ТАСС.

На званичном сајту Министарства финансија наводи се да је на дан 18. септембра укупан износ јавног дуга 33,04 билиона долара, што је и нови рекорд за амерички национални дуг, који је 16. јуна износио 32 билиона долара.

Наиме, у јануару је премашена законска граница америчког дуга, која је износила 31,4 билиона долара. Као резултат тога, Министарство финансија било је принуђено да предузме хитне мере. 

Последњих месеци америчка администрација позвала је Конгрес да повећа лимит дуга. 

Републиканци који контролишу Представнички дом сложили су се да подигну горњу границу дуга уз значајна смањења буџета.

Амерички председник Џозеф Бајден потписао је нацрт закона о повећању горње границе државног дуга, који је Конгрес одобрио 3. јуна. Ново ограничење биће достигнуто до 2. јануара 2025. године. 

Како је Бајден навео, ова иницијатива је спречила економску кризу и колапс Сједињених Држава. 

Споразум, који ће обезбедити 886 милијарди долара за одбрану, 121 милијарду долара за здравствену заштиту ветерана и 637 милијарди долара за друге програме који се не односе на одбрану у фискалној 2024. години (почевши од 1. октобра) Сенат је одобрио 1. јуна, а Представнички дом 31. маја.

image