Свет

Француско-немачки план за ЕУ: Британија да буде придружени члан

Од Британије би се тражило да допринесе годишњем буџету ЕУ и да буде под надлежношћу Европског суда правде у замену за учешће у европском јединственом тржишту
Француско-немачки план за ЕУ: Британија да буде придружени члан© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Велика Британија би могла да се поново прикључи Европској унији као "придружени члан" судећи према плановима проширења блока које су осмислиле Француска и Немачка.

Од Британије би се тражило да допринесе годишњем буџету ЕУ и да буде под надлежношћу Европског суда правде у замену за учешће у европском јединственом тржишту, пише "Телеграф".

Како се додаје, план ће бити званично представљен након састанка лидера лабуриста Кира Стармера и француског председника Емануела Макрона у Паризу. Кир Стармер  је рекао да ће ставити у средиште пажње "бољи споразум за Велику Британију" као делу пост-брегзитовског трговинског споразума, ако победи на следећим изборима. 

Британски медиј подсећа да се ЕУ спрема да прими Украјину као пуноправног члана за мање од седам година, као и да су европски лидери као рок за пријем нових чланица поставили 2030. годину, а да њихови планови укључују и Западни Балкан.

Париз и Берлин представиће своје планове на маргинама министарског састанка у Бриселу. 

Лоренс Бун и Ана Лурман, министри за Европу Француске и Немачке, предложиће четворостепену структуру за интеграцију земаља које "не желе и/или нису у стању да се придруже ЕУ у догледној будућности". Према том плану, Британија би могла да буде позвана у трећи ниво, као придружени члан. 

"Придружени чланови неће морати да се обавежу на ближе јединство или даље интеграције нити ће учествовати у дубљим политичким интеграцијама у другим сферама попут правосуђа, унутрашњих послова или држављанства ЕУ", наводи се у предлогу Француске и Немачке.

Основни услов био би посвећеност спровођењу основних начела и вредности ЕУ, укључујући демократију и владавину права, додаје се у документу чије делове цитира британски медиј. Накнаде за чланство биле би ниже него оне које издвајају пуноправне чланице, али би и повластице биле ограничене, па тако ове земље не би имале приступ заједничком пољопривредном фонду ЕУ.   

Такође, придружене чланице би биле представљене преко портпарола у Европској комисији и парламенту, али не би имале право гласа.

Споразумом о трговини и сарадњи, који је потписао тадашњи премијер Борис Џонсон, окончана је јурисдикција Европског суда правде у Британији, као и финансијски допринос Британије европском блоку.

"Земље би се придружиле једном или другом спољном слоју по сопственој политичкој одлуци било зато што се повлаче из ЕУ или зато што уопште немају намеру да се придруже", наводи се у француско-немачком плану.

Додаје се и да ће бити потребни пажљиви преговори како би се пронашао прави баланс између лабавијег облика интеграције и институционалног учешћа уз задржавање највиших бенефиција за пуноправне државе чланице ЕУ.

image
VV inauguration
banner