Свет

Филантропски, нема шта: Како су милијардери планирали да смање број људи на планети

Амерички предузетник Илон Маск скренуо је пажњу јавности на текст "Волстрит џорнала" о сумњивом скупу највећих светских "хуманитараца", који је, у међувремену, нестао
Филантропски, нема шта: Како су милијардери планирали да смање број људи на планетиwww.globallookpress.com © Waltraud Grubitzsch/ZB

"Ово је тако погрешно", прокоментарисао је Илон Маст твит који је подсетио на вест о састанку неколицине најбогатијих људи света чија је основна тема била – "како смањити светску популацију".

Тајни сусрет Била Гејтса, Ворена Бафета, Дејвида Рокфелера, Џорџа Сороша, Теда Тарнера, Мајкла Блумберга и других "филантропа" одиграо се пре готово петнаест година и о њему је тада известио "Волстрит џорнал".

Питате се како је могуће да је сусрет био тајни, ако је о њему објављена вест?

Можда ће недоумица бити јаснија, ако се зна да текст Роберта Френка из 26. маја 2009. године више не постоји. "Гугл" је запамтио да је информација објављена, али, линк са тог претраживача води на страницу која више не постоји, односно, уклоњена је.

Интернет, међутим, ништа не заборавља, па је тако, текст који је можда неко желео да сакрије, РТ Балкан ипак пронашао на сајту "Веб архива".

Састанак о коме је реч за јавност описан као "неформални скуп са циљем подстицања филантропије", и аутор текста каже да се стицао утисак да је реч о само неколико милијардера који се окупљају на пићу и вечери и пријатељском разговору о томе како промовисати добротворна давања.

У чланку у лондонском "Тајмсу", под насловом "Клуб милијардера у покушају да се смањи светска популација", наводи се, међутим, да су питања о којима се расправљало на строго поверљивом скупу укључивала здравствену заштиту, образовање и – што је далеко најконтроверзније – успоравање раста глобалне популације.

"Угледавши се на Гејтса, сложили су се да је смањење пренасељености приоритет", наведено је у чланку, и напоменуто да би "ово могло поставити изазов за неке политичаре из Трећег света који верују да контрацепција и женско образовање слабе традиционалне вредности".

Таква мишљења, међутим, не изненађују аутора "Волстрит џорнала" који подсећа да су Гејтс, Бафет и Тарнер су годинама "тихо" бринули о малтузијанским проблемима становништва.

"Гејтс је у фебруару изнео план да покуша да ограничи светску популацију на 8,3 милијарде људи, уместо на пројектованих 9,3 милијарде што се очекује да буде врхунац броја становника", указује аутор текста у "Волстрит џорналу".

Он наводи да су неки десничарски орјентисани блогови почели да нападају милијардере да они заправо формирају "неку врсту тајног друштва за стерилизацију или џиновског банкомата за финансирање абортуса".

"То се уклапа у вечне страхове да богати своје богатство користе да преобликују човечанство. Неки подижу и баук еугенике. Не заузимам став о контроли становништва. Али из онога што ми је лично речено о састанку – и шта 'Тајмс' наводи даље у својој причи – контрола становништва била је само једна од многих ствари које су покренуте током састанка, док је сваки филантроп говорио о томе на чему је радио. То није био разлог за састанак и нема правих планова за наставак разговора. Мишљење да је овај тајни скуп имао за циљ углавном смањење светске популације једноставно није истинито", уверен је овај аутор.

За крај, аутор ипак пита читаоца да ли је овај "комитет" филантропа нешто о чему треба бринути, или нешто на чему треба бити захвалан?

Изгледа, међутим, да је Маск један од оних који сумњају у филантропију самопрокламованих филантропа. Сама чињеница да је, готово петнаест година касније својим коментаром указао на текст о подухвату милијардера да смање светску популацију (који је притом нестао) прилично је речита – он не сумња да се тајни састанак заиста догодио.

Овај милијардер, међутим, за разлику од својих колега по величини банковних рачуна, потпуно је другачијег мишљења о будућности Земље и њених становника.

Богаташ има десеторо деце, и тврди, за разлику од других милијардера, да је највећи проблем планете пад наталитета.

Малтузијанци с друге стране који брину због "пренасељености" планете. Уверени су у истинита предвиђања која је 1798. године изнео енглески научник Томас Малтус говорећи о такозваној "малтузијанској замци", у којој се тврди да раст становништва неизбежно премашује храну и друге ресурсе, што доводи до глади и сиромаштва.

Поклоник идеје да нам је планета постала тесна, иако је исту ту планету населио са троје своје деце, јесте и поменути Гејтс.

Он је 2011. године за "Форбс" признао да је, када је први пут почео да се бави јавним здравством, желео да се фокусира на контрацепцију. У међувремену се, како тврди, предомислио, па је фокус са спречавања рађања пребацио на спасавање људи.

Због овакве животне филозофије, није ни чудо ткање бројних теорија завера око овог милијардера, за кога се чак, проносио и глас да је своје малтузијанске теорије покушавао да спроведе и вакцинацијом, коју је свесрдно промовисао и финансирао.

Занимљиво је, међутим, погледати и породичне биографије осталих милијардера који су уверени да је један од највећих злочина против планете - размножити се, односно рађати децу. 

Сорош има петоро наследника, Бафет их има троје, Рокфелер их је имао шесторо, исто толико и Тарнер , док се Блумберг зауставио на двоје деце.

Нису дакле чудне те везе које поменути десничарски блогови проналазе између модерних малтузијанаца и еугеничара. 

Присталице еугенике, наиме, такође се залажу за контролу и побољшање људске врсте спречавањем "инфериорних" да имају децу, и подстицањем "супериорних" да се што више размножавају. 

Колико је такав став опасан, најбоље се показало у доба нацистичке Немачке.

"Морамо да смањимо становништво и треба да разрадимо технику депопулације... Под тим ја не подразумевам обавезно уништење, него просто мере за гушење њихове огромне природне плодности. Постоји много путева, систематских и релативно безболних, у сваком случају бескрвних, да бисмо навели непожељне расе да изумру", говорио је својевремено Хитлер.

Јасно је, дакле, зашто Маск тако уверено каже да је све ово "потпуно погрешно". 

image