Свет

Бугарски сељаци протестују: Забранити све из Украјине

Пољопривредници у Бугарској негодују због укидања забране увоза производа из Украјине
Бугарски сељаци протестују: Забранити све из Украјине© Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova

Бугарски пољопривредници организовали су протест уз тракторе и другу тешку механизацију, негодујући због укидања забране увоза прехрамбених производа из Украјине, што ће, како страхује, снизити цене робе локалних произвођача.

Стотине пољопривредника блокирaле су главне путеве у земљи, машу заставама и трубе не би ли показали колико су незадовољни одлуком посланика који су решили да дозволе наставак увоза из Украјине тврдећи да је због забране влада остала без пореског прихода, а цене хране порасле.

Дан касније, Европска унија је такође одлучила да не обнови општу забрану увоза украјинске хране у пет земаља чланица. Пољска, Мађарска и Словачка су од тада једнострано увеле сопствене блокаде.

Бугарска Национална асоцијација произвођача житарица саопштила је у недељу пре протеста да се пољопривредници суочавају са "невиђеним тешкоћама" и позвала на забрану низа прехрамбених производа из Украјине. Ту спадају сунцокрет, пшеница, кукуруз и репица, као и сирово уље, месо, воће и поврће, млеко, мед и млечни производи.

Председник Националне асоцијације уједињених пољопривредника у Бугарској Венцислав Митков рекао је на протесту у западном граду Пернику, око 30 километара од Софије, да желе да забране "апсолутно све".

"Зауставите увоз из Украјине. Мислимо на пшеницу, сунцокрет, репицу, све житарице, мед. Желимо повећану контролу и хитно плаћање европских мера", рекао је.

ЕУ је, међутим, саопштила да су "изобличења тржишта" настала због поплаве украјинског жита сада нестала. Али фармери у пет земаља чланица, укључујући Румунију, и даље се жале да презасићеност украјинским производима штети њиховим средствима за живот.

Министри пољопривреде ЕУ састали су се у понедељак и позвали на јединство.

"Разумем да постоје изазови у суседним земљама, али морамо да се позабавимо тим изазовима на начин да испоштујемо правила унутрашњег тржишта, као и правила међународне трговине", рекао је фински министар пољопривреде Сари Есаиа.

Демонстранти у Бугарској обећали су да ће наставити са протестима док њихови захтеви не буду испуњени.

"У продавницама се продају производи лошег квалитета, јефтинији од наших. Радимо с губицима и зато нећемо одустати", рекао је за "Асошијетед прес" Васил Џоргов, пољопривредник из источног града Радомира. 

image