Свет

Орбан: Мађарска је трн у оку Америци и Европи

Лидери Европске уније желе да Мађарској одузму економски, културни и политички суверенитет, каже Виктор Орбан
Орбан: Мађарска је трн у оку Америци и Европи© Tanjug/AP Photo/Denes Erdos, File

Будимпешта не планира да одступи од свог става о главним политичким и друштвеним питањима, иако је свесна да ће лидери Сједињених Америчких Држава и Европске уније наставити да је нападају, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан на састанку са посланицима владајуће странке.

Према писању листа "Мађар немзет", на састанку који је одржан иза затворених врата, Орбан је навео да је Мађарска "трн у оку" западним земљама јер је "најслободнија земља у Европи".

"Наше границе су безбедне и овде нема миграната. Уместо тога, водимо породичну политику и нико не намеће родне идеје деци. Не дајемо оружје Украјини и не желимо да се мешамо у рат", истиче Орбан.

Он је упозорио на намеру лидера ЕУ да Мађарској одузму економски, културни и политички суверенитет тако што ће променити начин на који Будимпешта снабдева гасом становништво и присилити је да прими десетине хиљада миграната у државу.

Орбан додаје да је Запад желео да присили Мађарску да Украјини да новац и одобри чланство те државе у ЕУ без дебате, иако не испуњава услове.

"Нећемо дозволити да се то догоди", јасан је Орбан.

image