Свет

Битка за Сенат: Четири државе одлучују коме иде горњи дом Конгреса

Странка мора да освоји 51 место да би обезбедила већину од укупно 100 места у Сенату
Битка за Сенат: Четири државе одлучују коме иде горњи дом Конгресаwww.globallookpress.com © Aimee Dilger

Резултати још неколико трка за места у Сенату чекају се са нестрпљењем, јер би они могли да одреде однос снага у горњем дому Конгреса.

Странка мора да освоји 51 место да би обезбедила већину од укупно 100 места. Однос 50-50 значи да би демократе заправо имале контролу над горњим домом с обзиром да је потпредседница Камала Харис, која има коначно право одлучивања, долази из редова демократа.

Висконсин

Актуелни републикански сенатор Рон Џонсон нада се да ће одбранити своју позицију од демократе Манделе Барнса, а обе стране су се у великој мери усредсредиле на питања попут полиције и криминала.

Џорџија 

Републиканац Хершел Вокер жели да свргне актуелног демократског сенатора Рафаела Ворнока у једној од најгледанијих трка на овим изборима. Ако ниједан кандидат не добије 50 одсто гласова, два кандидата ће ићи у други круг избора.

Невада

Републиканац Адам Лаксалт нада се да ће преузети ово место од демократске сенаторке Кетрин Кортез Масто, која се кандидује за други мандат. Анкете су показале да је трка била наизвесна, а Лаксалт је био само благо испред Масто.

Аризона

Актуелни демократски сенатор Марк Кели брани своју позицију од републиканца Блејка Мастерса у трци која се веома заоштрила последњих недеља уочи избора. Национална безбедност је била главна тема за оба кандидата, а обе стране су оштро критиковале Бајденову администрацију због начина на који је решавала проблеме на границама.

image
VV inauguration
banner