Свет

Избори у САД: Изједначена трка за Сенат, огласили се Трамп и Бајден

Амерички председник изјавио је да ће почетком следеће године одлучити да ли ће се кандидовати за још један мандат
Избори у САД: Изједначена трка за Сенат, огласили се Трамп и Бајденwww.globallookpress.com © Li Jianguo

Американци су изашли на међуизборе на којима су бирали чланове Конгреса (35 сенатора и 435 чланова Представничког дома). Реч је о изборима који се одржавају на половини председничког мандата Џоа Бајдена и традиционално представљају неку врсту референдума о раду актуелне администрације. 

На основу до сад избројаних гласова на изборима за амерички Конгрес, републиканци и демократе су изједначени у трци за Сенат са по 48 освојених места, док републиканци тренутно имају предност на изборима за Представнички дом.

Са највећом пажњом прате се избори у Џорџији, Невади, Аризони и Висконсину који би могли да одлуче у чије ће руке доспети Сенат.

Све најновије вести из Америке могли сте да пратите у УЖИВО блогу РТ Балкан.

  • 10. нов 2022 • 23:56

    23:56

    Изједначена борба

    На основу до сад избројаних гласова на изборима за амерички Конгрес, републиканци и демократе су изједначени у трци за Сенат са по 48 освојених места, док републиканци тренутно имају предност на изборима за Представнички дом.

    У трци за контролу над Сенатом пресудити резултати избора у три савезне државе - Џорџији, Невади и Аризони, наводи Би-Би-Си.

    Досадашњи сенатор из савезне државе Џорџије демократа Рафаел Ворнок и републикански изазивач Хершел Вокер одмериће снаге у другом кругу избора за Сенат 6. децембра јер ниједан није добио потребну, законом предвиђену већину у првом кругу.

    Да ли ће Џорџија по други пут заредом бити пресудна за контролу демократа у Сенату зависиће од исхода избора у другим државама, нарочито у Аризони и Невади на којим републиканци покушавају да избаце из трке своје противкандидате из редова Демократске странке, пренео је АП.

  • 23:00

    Најскупљи међуизбори у историји Америке

    Избори у САД, на половини председничког мандата Џоа Бајдена, на путу су да постану најскупљи међуизбори у историји Америке, јер је потрошено 16,7 милијарди долара, како на државном, тако и на савезном нивоу, према подацима двостраначке оргнанизације "Опен сикретс".

  • 22:30

    Бајден: "Гласачи су били јасни да су и даље фрустрирани. Схватио сам то"

    Амерички председник Џозеф Бајден обратио се први пут после затварања бирачких места, рекавши да су медији и аналитичари предвиђали "велики црвени талас" (велику победу републиканаца), али да се то није догодило.

    Опширније прочитајте у одвојеној вести.

     

  • 09:07

    Републиканац поразио демократу у Висконсину

    Републикански сенатор Рон Џонсон поразио је демократу Манделу Барнса и сачувао још једно место у Сенату у рукама републиканаца, док је уједно спречио Барнса да уђе у историју као први сенатор тамније пути државе Висконсин.

  • 09:04

    Колико треба републиканцима?

    Републиканци треба да освоје седам преосталих места у Представничком дому, плус два места која су претходно имали демократе да би достигли укупних 218 места потребних за преузимање вец́ине.

    Два дана након што су одржани међуизбори за амерички Конгрес, и даље нису познати сви резултати. Све очи упрте су сада у Неваду и Аризону, које ће одлучити ко ће добити контролу у Сенату - демократе или републиканци. Избори у Џорџији иду у други круг.

  • 9. нов 2022 • 22:00

    22:00

    Трамп: Ако победе, треба да добијем сво признање, а ако изгубе...

    Бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је данас да су овогодишњи избори за Конгрес донекле били разочаравајући, али да су републиканци остварили велику победу.

    "Иако су на неки начин ови избори донекле били разочаравајући, мој лични став је да је ово веома велика победа - 219 победа и 16 пораза. Ко је икада био бољи од тога?", написао је Трамп на друштвеној мрежи "Трут сошуал".

    Бивши амерички председник Доналд Трамп рекао је да су победе републиканских кандидата на изборима за Конгрес његова заслуга, а порази нису његова кривица.

    "Мислим да ако победе, треба да добијем сво признање, а ако изгубе, уопште не треба да будем крив. Али вероватно ће бити обрнуто", рекао је Трамп у интервјуу за Њуз Нејшн.

  • 21:38

    Трамп и ДеСантис: Постоји ли сукоб између двојице водећих републиканаца?

    Републикански гувернер Флориде Рон ДеСантис остварио је убедљиву победу у трци за реизбор на ту функцију, а поједини конзервативни коментатори већ су га назвали "победником" међуизбора. То је многе у Америци подстакло да почну да спекулишу о његовој потенцијалној председничкој кандидатури, али и да ли би то могло да доведе до сукоба са бившим председником и незваничним лидером републиканаца Доналдом Трампом.

    Прочитајте више у одвојеној вести.

  • 20:50

    Нема доказа о неправилностима са гласачким системима, тврде амерички званичници

    Нема доказа да су гласачки системи на било који начин компромитовани, изјавили су званичници Министартсва за унутрашњу безбедност.

    "Нисмо видели никакав доказ да су гласачи системи обрисали, изгубили, изменили или на било који начин компромитовали гласове било где у земљи", изјавила је директорика агенције за сајбер безбедност Џен Истерли, преноси Си-Ен-Ен.

  • 20:37

    У Џорџији потврђено одржавање другог круга избора за Сенат

    У Џорџији биће одржан други круг избора за Сенат између демократе Рафаела Ворнока и републиканца Хершела Вокера, објавили су званичници у тој држави.

    Након што је остало да се преброји мање од 10.000 гласова, изборни званичници су потврдили да ни један кандидат не може да освоји апсолутну већину потребну за победу.

    Други круг избора биће одржан 6. децембра.

  • 18:54

    Републиканац Рон Џонсон победио у Висконсину

    Републикански сенатор из Висконсина Рон Џонсон победио је на изборима у тој држави, преноси АП.

    Он је однео тесну победу над својим ривалом демократом Манделом Барнсом од око 27.000 гласова.

    Џонсон је први пут изабран за сенатора 2010. године.

image
VV inauguration
banner