Борељ: ЕУ спремна да предузме мере против Бакуа; Москва: Пет пута прекршен режим прекида ватре

У међувремену, из Азербејџана поручују да би преговори Бакуа и карабашких Јермена могли да ставе тачку на вишегодишњи конфликт у спорној зони

Мировни споразум Нагорно-Карабаха и Бакуа још није постигнут, изјавио је данас представник Јермена из Нагорно-Карабаха, након сусрета са делегацијом из Азербејџана у граду Јевлаху. 

Према његовим речима, постоје детаљи око којих потребно постићи консензус.

У исто време, помоћник председника Азербејџана данас је поручио да би преговори Бакуа и карабашких Јермена могли да доведу и до коначног мира, који би ставио тачку на конфликт у целини. Азербејџан је, како је речено, јерменској страни предао нацрт мировног споразума у пет тачака, који се базира на међународном праву. 

Подсетимо, пре два дана Баку је покренуо "антитерористичку операцију" против Јермена из Нагорно-Карабаха, који де јуре припада Азербејџану. Ипак, посредством залагања Русије конфликт је заустављен, а сукобљене стране окренуле су се преговорима.

21. сеп 2023 • 23:36

Русија у УН: Спремни смо да помогнемо у решавању ситуације у Карабаху

Руска страна спремна је да настави да пружа сву могућу помоћ у решавању сукоба у Нагорно Карабаху и рачуна на ефикасност преговора између страна, изјавио је заменик сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

"Очекујемо да ће контакти представника Бакуа и Степанакерта/Ханкендија дати резултате и да ће омогућити да се одмах покрену мере за исправљање хуманитарне кризе у региону и обезбеђивање стабилног живота становништва Карабаха. Томе ћемо доприносити на све могуће начине", рекао је Пољански током говора на седници Савета безбедности УН о Нагорно Карабаху.

Он је оценио да се мора израдити фазна "мапа пута" за интеграцију народа Карабаха у правно поље Азербејџана са чврстим гаранцијама њихових права и безбедности.

"Активно ћемо пратити ове процесе преко руског мировног контингента. Безбедност и права Јермена из Нагорно Карабаха су од кључног значаја", истакао је он.

Пољански је нагласио да је "сада апсолутни приоритет спречавање наставка борбених дејстава и враћање ситуације на политичко и дипломатско поље".

Он је такође рекао да "Русија наставља да игра водећу улогу у процесу промовисања нормализације односа између Азербејџана и Јерменије и да је више него било ко други заинтересована за брзо решавање кризне ситуације у региону".

Пољански је рекао да је Русија констатовала спремност Азербејџана да одмах истражи погибију припадника руских мировних снага у Карабаху.

"Нажалост, руски мировњаци још једном су примили ударац на себе док су обављали своју дужност. Од последица гранатирања има погинулих", рекао је Пољански.

Ердоган: Пашињанин је био свестан војне операције Азербејџана

Јерменски премијер Никол Пашињан био је упознат са антитерористичком операцијом Азербејџана, изјавио је данас у Њујорку турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

Говорећи о ситуацији у Нагорно Карабаху, Ердоган је новинарима на маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација рекао да је јерменска страна више пута игнорисала упозорења.

"Оружане снаге Азербејџана су првог дана уништиле 90 одсто циљева, рекао је председник Турске, пренео је Телеграм канал турске ТВ "ТРТ".

Руско Министарство одбране: Пет пута прекршен режим прекида ватре

Од момента постизања договора о престанку борбених дејстава у Нагорно Карабаху забележено је пет кршења режима прекида ватре у два округа, наводи се у саопштењу Министарства одбране Русије.

Прецизирано је да кршења у Нагорно Карабаху истражује руски мировни контигент у сарадњи са азербејџанском страном. Такође, одржава се непрекидна сарадња са Бакуом и Степанакертом, усмерена на спречавање крвопролића, осигурање безбедности и поштовање норми хуманитарног права цивила.

Истиче се да руски мировни контигент брине о 1.340 цивила, укључујући 607. деце, који тренутно немају могућност да се врате домовима.Организован је њихов смештај, исхрана и медицинска помоћ.

Борељ: ЕУ спремна да предузме мере против Бакуа у случају погоршања ситуације

Европска унија сматра да је Азербејџан одговоран за поштовање права и безбедности Јермена у Нагорно Карабаху и саопштила је да ће у случају њиховог угњетавања, против Бакуа бити предузете мере, изјавио је шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ.

"Азербејџан је одговоран за поштовање права и осигурање безбедности Јермена у Карабаху, укључујући право на живот у сопственим домовима, без излагања претњама и дискриминацији. ЕУ ће на насилно премештање цивилног становништва уз примену војних или других средстава одлучно одговорити", истакао је званичник.

Он је прецизирао да је Европска унија спремна да у случају даљег погоршања ситуације предузме одговарајуће мере, наводи се у саопштењу.

Митинг опозиције у Јеревану се завршио

Митинг опозиције у Јеревану се завршио, јавља руска редакција РТ.

Ипак, како се наводи, иако се маса полако распушта и одлази из центра, део народа још увек се налази на главном тргу Јерменије. 

Баку покренуо два кривична поступка због јучерашњег убиства руских војника

Државно тужилаштво Азербејџана покренуло је два кривична поступка због јучерашњег напада на аутомобил са руским миротворцима током којег су руски војници трагично настрадали, преносе "РИА Новости".

Подсетимо, председник Азербејџана данас се током телефонског разговора са председником РФ извинио лидеру Русије због убиства припадника руске мировне мисије у Нагорно-Карабаху. 

Борељ: Спремни смо да санкционишемо Баку ако се стање у Карабаху погорша

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ поручио је да ће Унија бити спремна да уведе санкције Азербејџану уколико се ситуација у Нагорно-Карабаху погорша.

Народ наставља да се окупља у Јеревану: Ситуација за сада мирна (ВИДЕО)

"РИА Новости" објавиле су видео снимак са места на којем се тренутно масовно окупљају Јермени у престоници Јереван.

Како је јављено, демонстрацијама присуствују и локални политичари, који користе прилику да се обрате окупљенима.

Проблема и сукоба са полицијом нема, ситуација је стабилна, оцењују дописници руских медија.

Демонстранти у Јеревану најавили штрајк глађу

Испред зграде парламента у Јеревану почео је протест, народ је незадовољан поступањем јерменских власти у ситуацији у Нагорно-Карабаху, неки од његових учесника прогласили су штрајк глађу, јавља дописник "РИА Новости" који се налази на лицу места.

"Најављујемо штрајк глађу и позивамо све оне који се не слажу са политиком актуелних власти да му се придруже", позива лидер Партије демократске консолидације Сурен Петросјан.

Демонстранти су се данас око 14 часова по локалном времену у пратњи аутомобила и полиције, извели протесну шетњу центром престонице.

Баку и Јереван разматрају почетак трговине

Министарство економије Јерменије разматра почетак трговине са Азербејџаном, јавља данас Armenia Today, цитирајући извор из Владе Јерменије. 

Пашињан: Ситуација у Карабаху стабилна

Премијер Јерменије Никол Пашињан огласио се данас поводом ситуације у Нагорно-Карабаху, оценивши да се договор о прекиду ватре, који је постигнут јуче, у највећој мери поштује. 

Ситуација је оцењена као стабилна, али премијер признаје да се у неким местима повремено региструје кршење мирног режима. 

Представник Бакуа у УН: Азербејџан ће вечерас говорити о миру

Представник Азербејџана при Уједињеним нацијама изјавио је за "РИА Новости" да ће вечерас, у 21 сат по средњеевропском времену делегација из Бакуа одржати говор.

Седница ће бити посвећена ситуацији у Нагорно-Карабаху, а, према речима азербејџанског званичника, главна порука излагања његове делегације биће мир.

Баку: Преговори прошли позитивно, било речи о реинтеграцији Јермена и обнови инфраструктуре

Данашњи преговори Бакуа и карабашких Јермена у Јевлаху протекли су у позитивној атмосфери, разговарало се о реинтеграцији Јермена у Нагорно-Карабаху и обнављању инфраструктуре, јављају из администрације Алијева.

Баку је, као одговор на захтев Јермена из Нагорно-Карабаха, пристао да пружи хуманитарну помоћ, посебно за снабдевање горивом, напоменуо је Баку, преносе "РИА Новости".

Делегације су договориле да понове сусрет.

Нацрт споразума Бакуа и Јеревана подразумева признање територијалног интегритета

Нацрт мировног споразума између Азербејџана и Јерменије састоји се од пет главних тачака заснованих на међународном праву, јавља специјални изасланик председника Азербејџана Ељчин Амирбајов.

Једна од најважнијих тачака овог документа је међусобно поштовање наводи Амирбајов. Приврженост овом принципу су потврдиле обе стране, наглашава он у интервјуу за ТВ канал "Скај Њуз Арабиа".

Према његовим речима у нацрту споразума предвиђено је признање суверенитета две земље и њиховог територијалног интегритета уз поштовање граница између држава и декларисано немешање у унутрашњу политику друге стране.

Песков: Ситуација у Карабаху иде ка миру, руски миротворци учинили све да спасу цивиле

Портпарол Кремља Дмитриј Песков коментарисао је данас ситуацију у Нагорно-Карабаху, изјавивши да ситуација иде ка миру и да је питање коме припада спорни регион већ решено. 

Русија, како је рекао, рачуна на то да ће одлука о прекиду ватре остати на снази и да ће евакуисани цивили моћи да се врате назад на своју територију.

Према његовим речима, руски миротворци уложили су све напоре да се цивили евакуишу из опасних места.

Ипак, додаје и да још није постигнуто никакво конкретно решење о деблокирању транспортних коридора у Карабаху.

Из Кремља још потврђују да је истрага убиства руских војника у Карабаху у току. 

МО РФ: Више од 1.300 цивила штите руски миротворци у Карабаху

Више од 1.300 цивила налази се у центрима руских мировних снага у Карабаху, саопштило је руско Министарство одбране. 

Москва додаје да је за све обезбеђен топао оброк.

Демонстранти покушавају да блокирају једну од главних улица у Јеревану

Према последњим информацијама, демонстранти у Јеревану покушавају да блокирају једну од централних улица уз помоћ контејнера за ђубре. 

Европска комисија: Још нисмо донели одлуку о санкцијама против Бакуа

Европска комисија процењује ситуацију у Нагорно-Карабаху, коначна одлука о томе да ли треба увести санкције против Азербејџана за сада није донета, поручују из Брисела.

Подсетимо, претходних дана више од 60 европских посланика обратило се шефу европске дипломатије Жозепу Борељу, захтевајући да се уведу санкције против Бакуа због напада на Карабах.

Јерменија слави Дан независности, Пашињан се обратио грађанима

Премијер Јерменије Никол Пашињан обратио се данас грађанима поводом Дана независности Јерменије.

Он је истакао да је потребно да ситуација буде мирна, како би земља могла да иде напред, али, како преносе руске "РИА Новости", ни једном није говорио директно о Нагорно-Карабаху.

У Јеревану поново протести: Демонстранти се окупили против власти

У главном граду Јерменије данас се поново одржавају протести.

Како јављају руски медији, демонстранти су се окупили у центру града, како би изразили протест против актуелних власти Јерменије.

Подсетимо, од како је почела "антитерористичка операција" Бакуа, народ је у Јеревану током протеклих дана масовно излазио на улице, а било је и безуспешних покушаја продирања у зграду владе. Грађани су, пре свега, незадовољни политиком премијера Јерменије Никола Пашињана.

Путин разговарао са Алијевим

Председник Русије Владимир Путин разговарао је данас са колегом из Азербејџана, Илхамом Алијевим о ситуацији у Нагорно-Карабаху.

"Владимир Путин је истакао важност осигурања права и безбедности јерменског становништва Карабаха. Обе стране су констатовале важност доследног спровођења договора постигнутих уз помоћ руског мировног контингента о потпуном прекиду сукоба", наводи се у саопштењу.

Председник Азербејџана се извинио и изразио дубоко саучешће због погибије руских мировних трупа у Карабаху 20. септембра, јављају руски медији. 

Више о разговору двојице лидера прочитајте овде.

"РИА Новости": Осумњичени за смрт руских миротвораца приведени

Појединци, за које се сумња да су учествовали у јучерашњем убиству руских војника мировне мисије у Нагорно-Карабаху, су приведени, јављају руске безбедносне структуре.

Како преносе "РИА Новости", командант корпуса Оружаних снага Азербејџана, чији су потчињени осумњичени за инцидент, разрешен је са дужности.