Свет

Генерални секретар УН о климатској кризи: Човечанство отворило капију пакла

Ужасне врућине имају ужасан утицај. Избезумљени фармери посматрају како поплаве уништавају усеве, високе температуре изазивају болести, а хиљаде беже у страху док историјски пожари бесне, рекао је Антонио Гутереш
Генерални секретар УН о климатској кризи: Човечанство отворило капију пакла© Photo by Michael Sohn - Pool/Getty Images

Човечанство је отворило капију пакла дозволивши да се климатска криза погорша, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш, преноси "Гардијан".

"Ужасне врућине имају ужасан утицај. Избезумљени фармери посматрају како поплаве уништавају усеве, високе температуре изазивају болести, а хиљаде беже у страху док бесне епски пожари. Морамо да надокнадимо време изгубљено због тромости, увртања руку и голе похлепе људи са укорењеним интересима да зараде милијарде од фосилних горива", казао је Гутереш.

Према речима генералног секретара УН, богате земље морају да сведу емисије штетних гасова на нулу што је могуће ближе 2040. години, што је задатак који не остварују сви, како је показала недавна анализа УН.

"Многе од најсиромашнијих земаља имају право да буду љуте што највише пате од климатске кризе коју нису узроковале, што обећано финансирање никада није остварено и што су трошкови њихових зајмова огромни. Будућност човечанства је у нашим рукама", указао је.

Како је навео, темпо мора да се убрза, планови да се претворе у акцију и да се преокрене ток.

Прошлог новембра, Гутереш је известио да су протеклих осам година постале најтоплије у историји.

Према његовим речима, климатске промене се дешавају "катастрофалном брзином" и планета "шаље сигнал за помоћ", истакавши да је планета на "аутопуту до климатског пакла".

image