Магазин

Вапај шума све гласнији: Научници установили да глобално загревање зауставља процес фотосинтезе

Најгори могући сценарио, у коме ће лишће биљака да се прегреје до стадијума када фотосинтезе више неће бити могућ, ускоро би могао да постане наша реалност, упозорили су научници и еколози. Од овога нас дели само 3,9 степени Целзијуса, а према предвиђању научника већ почетком наредног столећа глобално загревање би могло да узме свој данак.
Вапај шума све гласнији: Научници установили да глобално загревање зауставља процес фотосинтезе© Canva / tzahiV

Међународни тим научника проучавао је утицај високих температура ваздуха на листове биљака, а њихов закључак је крајње алармантан: повећање просечних температура на Земљи за још 3,9 степени Целзијуса зауставило би фотосинтезу у листовима великог броја представника тропске флоре.

"Наши прорачуни показују да тропске шуме могу да издрже повећање температуре ваздуха до око 3,9 степени Целзијуса, након чега ће се значајан део њиховог лишћа прегрејати и престати да учествује у фотосинтези. Ова ознака је веома близу онога што Земљу чека под најнеповољнијим условима", навели су истраживачи.

Колико су биљке близу критичне температуре на којој је фотосинтеза немогућа

Како би разумели реалан степен претње глобалног загревања на екосистем, група климатолога из Америке, Европе и Аустралије, предвођена Кристофером Даутијем, доцентом на Универзитету Северне Аризоне, запутила се пут тропских шума Бразила, Порторика, Панаме и Аустралије, у којима су на површину лишћа дрвећа поставили сензоре температуре. Ови сензори имали су задатак да оцене колико су биљке близу критичне температуре од 46,7 степени Целзијуса на којој лишће престаје да упија светлост и врши процес фотосинтезе.

Мерења су показала нимало оптимистичне резултате: током дана, крошње дрвећа у просеку се загревају до 34 степена Целзијуса, док у појединим случајевима температуре достижу и 40. подељак скале. Њихова мерења потврдили су чак и сателитски снимци, те нема сумње да су она исправна, и релевантна.

Експерименталним загревањем предвидели будућност фотосинтезе

Осим мерења, научници су спровели и један експеримент како би разумели и шта је то што се даљим загревањем у будућности може очекивати од биљака. Наиме, они су у посебним условима подигли температуру у крошњама појединих стабала за два до четири степена, а затим и пратили реакцију лишћа, при чему је оно показало потпуно заустављање фотосинтезе.

Оваква последица глобалног загревања је неминовна уколико температура на Земљи порасте за још 3,9 степени Целзијуса, а научници упозоравају да нас трагичан сценарио може очекивати већ почетком наредног столећа.

image