Свет

Пашињан: Има изгледа за позитивно решење, прогон карабашких Јермена није план А

Потребно је да се јерменском становништву осигура безбедан и пристојан живот у њиховим домовима, истакао је јерменски премијер на седници владе
Пашињан: Има изгледа за позитивно решење, прогон карабашких Јермена није план АGetty © Photo by Alex McBride/Getty Images

Јерменски премијер Никол Пашињан тврди да постоје наде за позитиван напредак у решењу ситуације у Нагорно-Карабаху, премда је ситуација и даље напета, преносе "РИА Новости".

"Хуманитарна криза се наставља. У сталном смо контакту са нашим партнерима у Нагорно-Карабаху и на основу данашњих разговора можемо да констатујемо да постоје наде за позитиван напредак", истиче Пашињан на седница владе.

Током састанка владе, Пашињан је рекао да је вероватно да се Јермени из Нагорно-Карабаха преселе у Јерменију, и додао да је усаглашен став о потреби да се јерменском становништву осигура безбедан и пристојан живот у њиховим домовима.

"Егзодус Јермена из Нагорно-Карабаха није наш план А", тврди Пашињан, али је додао да је за сваки случај већ припремљено више од 40 хиљада места за смештај, а решена су питања са храном и лековима.

Према његовим речима, пресељење карабашких Јермена у матицу постаће реално само ако се утврди да је немогуће да живе у региону, односно ако се настави садашња ситуација.

"Још 19. септембра, на дан када су акције почеле, сам дао инструкције заменику премијера да разговара са партнерима у влади како помоћи сународницима у случају прилива људи из Нагорно-Карабаха", истиче Пашињан.

Становници спорног региона могу да добију реалну прилику да се врате својим домовима, постоје наде за побољшање хуманитарне ситуације, а није искључен ни транспорт хуманитарне робе у регион, додаје јерменски премијер.

Са друге стране, Баку разматра могућност амнестије за становнике Нагорно-Карабаха који су предали оружје, наводи помоћник председника Азербејџана за спољну политику Хикмет Хаџијев, пренео је "Ројтерс".

Баку ће припадницима оружаних формација региона који су предали оружје допустити да оду, објашњава Хаџијев и додаје да су појединачне групе и официри јавно иступили и рекли да неће прихватити услове Бакуа и да ће наставити да пружају отпор.

Азербејџан је 19. септембра покренуо "антитерористичу операцију" локалне природе за обнављање уставног поретка. Јереван је ово окарактерисао као агресију, рекавши да у Нагорно-Карабаху нема јерменских јединица.

Дан касније, уз посредовање руских мировних снага, постигнут је споразум о прекиду ватре, међу условима примирја, посебно је истакнуто разоружање јерменских снага и повлачење тешке технике из региона.

У азербејџанском граду Јевлаху, 100 километара североисточно од Степанакерта, 21. септембра одржан је састанак представника карабашких Јермена са делегацијом Азербејџана, посвећен интеграцији региона у републику.

Администрација азербејџанског председника истакла је јуче да су преговори Бакуа и карабашких Јермена протекли у позитивној атмосфери, разговарало се о реинтеграцији Јермена у Нагорно-Карабаху и обнављању инфраструктуре.

Баку је, као одговор на захтев Јермена из Нагорно-Карабаха, пристао да пружи хуманитарну помоћ, посебно за снабдевање горивом, напоменуо је Баку.

image