Свет

Ердоган: Пашињан је знао за операцију у Нагорно-Карабаху

Договор о прекиду ватре између азербејџанских оружаних снага и јерменских трупа у спорном региону Нагорно-Карабаха, насељеном претежно Јерменима, постигнут је у среду уз посредовање руског мировног контигента
Ердоган: Пашињан је знао за операцију у Нагорно-Карабаху© Tanjug/Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

Јерменски премијер Никол Пашињан био је упознат са антитерористичком операцијом Азербејџана, изјавио је у Њујорку турски председник Реџеп Тајип Ердоган, преноси Ројтерс.

Говорећи о ситуацији у Нагорно Карабаху, Ердоган је јуче новинарима на маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација рекао да је јерменска страна више пута игнорисала упозорења.

"Оружане снаге Азербејџана су првог дана уништиле 90 одсто циљева", рекао је председник Турске, пренео је Телеграм канал турске ТВ "ТРТ".

Договор о прекиду ватре између азербејџанских оружаних снага и јерменских трупа у спорном региону Нагорно-Карабаха, насељеном претежно Јерменима, постигнут је у среду уз посредовање руског мировног контигента, саопштиле су локалне власти и азербејџански званичници.

Договором је предвиђено повлачење јерменских војних јединица и опреме из Нагорно-Карабаха, као и разоружавање локалних одбрамбених снага, саопштило је Министарство одбране Азербејџана.

Дан раније Азербејџан је покренуо војну операцију у Нагорно-Карабаху и употребио јаку артиљеријску ватру на тамошње јерменске положаје.

Локални званичници су рекли да су у тим нападима убијене и повређене на десетине људи.

image