Свет

Русија постаје самостална у производњи литијума

Москва се спрема за почетак копања "белог злата" на полуострву Кола у арктичком региону, где се очекују приноси од 45.000 тона литијума годишње
Русија постаје самостална у производњи литијумаwww.globallookpress.com © Christinne Muschi/Keystone Press Agency

Русија ће ускоро домаће тржиште да задовољи литијумом из сопствене производње, најављују званичници.

Москва се спрема за почетак копања "белог злата" на полуострву Кола у арктичком региону, где се очекују приноси од 45.000 тона литијума годишње, рекао је шеф ТВЕЛ-а, подружнице "Росатома", Михаил Метјолкин. 

"'Росатом' је учинио први корак ка покретању производње литијума добијањем лиценце на полуострву Кола. 'Полар литијум' је заједничко предузеће са (произвођачем никла) 'Норилск никл'", рекао је Метјолкин.

Потражња за литијумом расте широм света, будући да се овај метал користи за производњу литијум-јонских батерија, које су од суштинског значаја за велику већину савремене технике, укључујући електрична возила.

Уједињене нације су ове батерије назвале "кључним стубом за изградњу економије без фосилних горива", а Русија има огромне резерве сировина од којих се оне праве.

Метјолкин је додао да ће Русија ускоро покренути још неколико литијумских копова. Москва се припрема за велику експанзију своје индустрије литијума, укључујући изградњу фабрика за целокупан процес прераде ове сировине.

image