Економија

Мексико брани своје "бело злато": Странци не могу да рударе литијум

Влада планира да национализује налазишта литијума, који је од виталног значаја за производњу батерија за електрична возила
Мексико брани своје "бело злато": Странци не могу да рударе литијумGetty © John Moore / Staff

Стране компаније неће моћи да копају литијум у Мексику након што је председник Андрес Мануел Лопез Обрадор потписао декрет којом се убрзава национализација налазишта у земљи и сва права на литијум предају министарству енергетике.

Пренос резерви литијума мексичком министарству енергетике практично је наређен прошлог априла потписивањем документа у Бакадехуачи, држава Сонора, када је, такође, 2.500 квадратних километара у округу одређено као национална зона рударења литијума.

Округ, који се граничи са САД, дом је највећих налазишта литијума у земљи, а председник га је изабрао као локацију за покретање амбициозног програма под називом "План Сонора". Планом је одређена стратегија за експлоатацију "белог злата" који се користи у производњи паметних телефона, батерија за аутомобиле и друге електронске уређаје.

Процењује се да Мексико има око 1,7 милиона тона литијума. Иако готово туце страних компанија има права на рударење овог минерала, Обрадор је поручио да ће њихове дозволе све бити поново испитане.

Хајде да учинимо да "држава буде власник овог стратешког минерала", рекао је Обрадор. "Оно што сада радимо... је да национализујемо литијум како не би могли да експлоатишу странци из Русије, Кине или САД", додао је Обрадор.

Мексичка влада нема искуства у ископавању литијума или комерцијалној производњи метала, наводи  Ројтерс и подсећа да је прошле недеље, извршни директор државне компаније за производњу литијума, Пабло Тадеи, рекао да је Мексико отворен за партнерства, али да ће савезна влада имати већински удео у сваком будућем заједничком подухвату.

image