Свет

Ко су слонови, а ко магарци у америчкој политици

Две различите животиње. Два различита пута. Две различите странке: демократски магарац и републикански слон
Ко су слонови, а ко магарци у америчкој политициwww.globallookpress.com © Dwi Anoraganingrum/Geisler-Fotop

Две главне политичке странке у Сједињеним Америчким Државама симболизују две различите животиње: слон за републиканце и магарац за демократе.

Две животиње се појављују сваког изборног циклуса у рекламама, карикатурама, кампањама, а њихови корени сежу у 19. век, преноси турска новинска агенција Анадолија.

Током председничке кампање Ендруа Џексона 1828. године његови противници су га називали магарцем. Уместо да се увреди, Џексон је прихватио "надимак" и користио слику магарца у својим предизборним постерима.

Џексон је победио тада актуелног председника Џона Квинсија Адамса и био је први амерички демократски председник који је користио магарца као симбол странке.

Било је потребно неколико деценија да магарац постане синоним за целу Демократску странку. То се догодило када је политички карикатуриста Томас Наст помогао популаризацији животиње користећи је у својим цртежима током 1870их.

Слон, као симбол противничке стране, имао је нешто другачији пут.

Републиканска партија је формирана 1854. године, а шест година касније Абрахам Линколн је постао републиканац који је ушао у Белу кућу 1860. године.

Током Америчког грађанског рата, који је почео 1861. у време Линколновог председничког мандата, слика слона је била представљена као републикански симбол у најмање једној политичкој карикатури и илустрацији у новинама.

Војници су користили израз "видети слона" као израз који значи доживети борбу, а Наст је касније превео животињу у своје политичке карикатуре у којима је приказана Републиканска партија (ГОП).

Године 1874. Наст је користио слона у часопису "Харперс викли" и тада је слон прихваћен као симбол ГОП-а.

image