Свет

Пољска најавила транзитне коридоре за украјинске житарице

Ми смо сами себи довољни, не требају нам житарице из Украјине, поручује председник Пољске
Пољска најавила транзитне коридоре за украјинске житарицеwww.globallookpress.com © AP Photo/Andreea Alexandru

Председник Пољске Анџеј Дуда изјавио је да је Пољска припремила транзитне коридоре који ће се користити за превоз украјинских житарица из Украјине, преко Пољске, до других држава.

Дуда је истакао да је Украјина забележила добар принос током рата, али да је ипак мало житарица доспело да земаља којима су оне биле заиста потребне. 

"Трудимо се да помогнемо Украјини и оним земљама којима је помоћ потребна", рекао је Дуда.

Ипак, како преноси украјински портал УНИАН, ова одлука не значи да ће Пољска и сама почети поново да увози украјинске житарице. 

"Захваљујући раду наших фармера ми смо сами себи довољни, не требају нам житарице из Украјине", поручио је пољски председник, који је тако остао доследан одлуци да његова држава неће угрозити добробит својих пољопривредника због Кијева. 

Како је објаснио, забрана увоза украјинских пољопривредних производа је једино правилно решење. 

Подсетимо, због одлуке Словачке, Мађарске и Пољске да забране даљи увоз украјинских пољопривредних производа у своје земље, Кијев се са тужбом обратио Светској трговинској организацији.

Посебно оштре изјаве биле су примећене на релацији Кијев-Варшава, и то не треба да чуди, ако се зна да је Пољска у просеку сваког месеца крајем прошле године Кијеву давала око 112 милиона долара за житарице и друге пољопривредне производе из Украјине. 

Пољска је такође упозорила да би увоз украјинских житарица на европско тржиште угрозило то тржиште, јер, уместо да се житарице испоручују сиромашним афричким држава, оно одлази у друге земље.

На ту тему недавно је говорила и Мађарска. Будимпешта је изјавила да до сада ни једно једино зрно није отишло до, на пример, Судана, којем су ове житарице преко потребне, иако је Мађарска обезбедила транзит за пролаз житарица кроз њену територију.

Али, како објашњавају Мађари, "Украјинци би, међутим, хтели да своје жито дистрибуирају на тржиште централноевропских земаља", а не у Африку. 

Све ово раније су више пута потврдили и руски званичници, навевши овај разлог као и један од главних за прекид Споразума о житу. Договор је, подсетимо, претпостављао извоз украјинских житарица морским путем, односно, преко Црног мора, а обустављен је јер ништа од онога што је обећано Москви није испуњено. 

image