Свет

Ко је Боб Менендез: Корумпирани амерички сенатор који је требало да решава корупцију у Србији

Прозападна опозиција жалила се пре непуних годину дана на корупцију у Србији сенатору за кога се сазнало да је примао мито од Египта
Ко је Боб Менендез: Корумпирани амерички сенатор који је требало да решава корупцију у Србији© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik, File

Један од најмоћнијих америчких сенатора, човек који је између осталог задужен да обликује америчку спољну политику, Боб Мендез, оптужен је да je да је тајно радио у корист египатског режима, а заузврат примао мито у кешу, па и у златним полугама.

А, да су Менендез, па и судбина, хтели другачије, амерички сенатор могао је бити тај који ће се изборити са корупцијом у Србији, уместо да се сада безуспешно брани од оптужби за ту исту корупцију против себе и супруге.

Уместо да прикупи ловорике "решавајући проблеме" на Балкану, Менендез сада чека шта ће бити ако се докаже да је америчка политика према Каиру годинама била компромитована корупцијом.

Египат, наиме, добија око 1,3 милијарде долара годишње у виду страног војног финансирања, али по закону, транше помоћи су условљене напретком Египта по питању људских права. Иако је Менендез наглас био критичар египатске владе, закулисна улога му је била драматично другачија.

У оптужници се наводи да је сенатор прихватао новац, луксузни ауто и поклоне (међу којима поменуте златне полуге) од тројице бизнисмена из Њу Џерсија - у замену да помогне њима и египатском режиму.

Тужиоци такође тврде да је демократа из Њу Џерзија дао осетљиве информације о америчким дипломатама у Каиру "који су тајно помагали Влади Египта" и "неправилно саветовали и вршили притисак" на америчког званичника из области пољопривреде како би један од поменутих бизнисмена био ексклузивни добављач халал меса за Египат.

Са египатским сарадницима Менендез је делио поверљиве информације које се тичу политике САД према Каиру, а исто тако петљао је и око продаје оружја - високооексплозивних и оклопних метака "Џенерал Дајнамикса", не би ли се Каиру наводно помогло у борби против милитаната Исламске државе.

Менендез је такође оптужен да је интервенисао у египатским дипломатским заврзламама и инсистирао на томе да САД претежу на страну Каира. На све то мешао се и у дипломатски спор Египта, Судана и Етиопије око приступа реци Нил и великог пројекта етиопијске бране у близини изворишних вода реке, позивајући администрацију САД да "значајно повећа ангажман Стејт департмента на преговорима" око бране.

Бавећи се Египтом, Менендез, није стигао да испуни наде српске прозападне опозиције која је у њему видела идеалног борца против корупције у Србији.

"Сенатору Бобу Менендезу, председнику Комитета за спољне послове америчког Сената и једном од најутицајнијих сенатора, изнели смо предлог о регионалном центру против корупције и организованог криминала у Србији. Тако повезани домаћи и међународни истражни бирои, тужиоци и судије, минимализовали би ризике, нарочито претње органима правосуђа", надала се пре годину дана потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић која се са Менендезом састала у друштву партијских колега Борка Стефановића и Драгана Ђиласа.

Вероватно да је искуство било оно што је Менендеза препоручило као праву адресу за српску опозицију, јер ко би боље знао да се бори с корупцијом од човека који је и пре неколико година био оптужен за примање мита, иако је то суђење поништено.

Но, ништа мање оптимистичан није био ни бивши министар енергетике Раде Баста, који је и Менендезу понављао своју бесконачну причу о неопходности евроинтеграција и увођењу санкција Русији.

Како је саопштио Бастин покрет, сенатор Менендез, који је и председник спољнополитичког одбора Сената, поздравио је његов позив на дијалог у Србији о увођењу санкција Русији. Рекао је и да је "Косово горуће питање и да све стране у процесу морају бити фокусиране на прихватање нове реалности".

И док Менендез ових дана покушава да се привикне на сопствену реалност човека против кога је покренута озбиљна оптужница за корупцију, можда и више од Египћана и српске прозападне опозиције, разлога за жалост имају албански сепаратисти, будући да се сенатор истиче као један од њихових најагилнијих лобиста.

Иако је мало вероватно да самопроглашена држава, која у оптицају има више лажног него правог новца, може Менендезу захвалност да изрази златним полугама попут Египта, он је био неуморан у свом агитовању против ЗСО, а недавно је са још педесетак европских парламентараца и председавајућих спољнополитичких одбора потписао писмо у коме се од влада тражи "критичнији однос према Србији". Можда је то радио "про боно"?

Председник Србије Александар Вучић очекује, међутим, да ће цело Менендезово замешатељство око лобирања за Американце изаћи на видело након оптужби за корупцију и дилове с Египтом.

"Реч је о човеку који је најмоћнији албански лобиста и нема никог ко је био лошији према Србима и који је радио прљавије послове у корист Албанаца од Боба Менендеза", рекао је Вучић новинарима на маргинама Генералне скупштине УН.

image