Свет

Нови детаљи оптужнице против приштинског лобисте Боба Менендеза

Менендез се привремено повукао с позиције председника Комитета америчког Сената за спољне послове, али је одбио позиве колега демократа у својој матичној држави Њу Џерси да поднесе оставку на место сенатора
Нови детаљи оптужнице против приштинског лобисте Боба Менендезаwww.globallookpress.com © Sarah Silbiger - Pool via CNP

Нови детаљи оптужнице против америчког сенатора и приштинског лобисте Боба Менендеза указали су на његове везе с бившим извршним директором "Маринер банке" Фредом Дејбсом, који је 2018. оптужен (и осуђен) за прибављање милионских кредита од банке на основу лажних података, пренео је "Блумберг".

Наиме, Дејбс је сенатору послао златне полуге и готовину како би овај искористио своју позицију и притиснуо владине званичнике да поремете спорни случај, што му пак није пошло за руком.

Менендез је наводно покушао да утиче на то ко ће водити канцеларију америчког тужиоца у Њу Џерсију, односно да обезбеди бољи третман према свом штићенику с проблематичним кредитним шемама.

Такође, пошто је оптужен за примање мита и корупције, заједно са својом супругом, Менендез се привремено повукао с позиције председника Комитета америчког Сената за спољне послове, али је одбио позиве колега демократа у својој матичној држави Њу Џерси да поднесе оставку на место сенатора, пренео је Би-Би-Си.

Канцеларија америчког тужиоца на Менхетну терети брачни пар Менендез да су примали хиљаде долара мита (готовина, златне полуге, луксузна кола и др.) у замену за коришћење моћи и утицаја као сенатора у корист бизнисмена из Њу Џерсија и чинили услуге влади Египта.

Оптужница садржи три тачке против Менендезових, као и оптужбе против тројице бизнисмена из Њу Џерсија за које се тврди да су им дали мито.

Менендез је овдашњој јавности познат по изјавама против формирања Заједнице српских општина на Косову, фаворизовању лажне државе Косово и залагању за кажњавање Србије, као и по својим опаскама на рачун председника Србије Александра Вучића.

image