Свет

Орбан: Европској унији не иде у корист то што је одустала од руских енергената

Мађарска ни на једном међународном форуму неће подржати Кијев све док Украјина на својој територији не побољша положај Мађара, односно, док им не врати њихова права, поручио је мађарски премијер
Орбан: Европској унији не иде у корист то што је одустала од руских енергената© Tanjug/Attila Volgyi

Премијер Мађарске Виктор Орбан данас је поручио да одлука ЕУ о томе да одустане од руских енергената није била у интересу Уније, али да Будимпешта тренутно нема довољно снаге да се супротстави том тренду, те да може само да умањи негативне последице. 

"Влада може само да тежи да смањи негативне последице одлуке Брисела и да се прилагоди новонасталој ситуацији", појаснио је Орбан.

Он је истакао да Мађарска ни на једном међународном форуму неће подржати Кијев, док Украјина на својој територији не побољша положај Мађара, односно, док им не врати њихова права. 

Раније, министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да Будимпешта неће подржати улазак Украјине ни у ЕУ, ни у НАТО, све док у тој земљи не почну да се поштују права Мађара.

Према његовим речима, права која су Мађари имали до 2015. више нису активна. 

Подсетимо, Закарпатска област, која данас улази у састав Украјине, до 1920. године била је део Мађарске. Према попису из 2001, Мађара је тада на тој територији било око 150.000. Нешто каснији подаци показују да се овај број снизио за неколико десетина хиљада, али процењује се, да и данас у том региону живи више од 100.000 Мађара.

Последњих година, а посебно након почетка Специјалне војне операције, власти из Кијева донеле су нове законе, којима се ограничавају права националних мањина у Украјини. Нове измене тичу се, такође, и Грка, Бугарка и Румуна који тамо живе. 

Примера ради, Сијарто је раније наводио да мађарске школе више не могу да раде као пре, иако је Мађарска примила велики број Украјинаца од почетка СВО. Украјина је одлучила да ограничи могућност образовања на другим језицима. Осим тога, медији су преносили да се са одређених зграда скидају мађарска обележја, укључујући заставе, као и да је, на пример, са једне академије за фудбал скинута табла на којој је нешто писало на мађарском. 

На протесте који су стизали из Будимпеште актуелне власти у Кијеву нису одреаговале адекватним изменама. 

Ипак, Мађари се труде да максимално заштите свој народ који живи у Закарпатској области.

Будимпешта је поручила да неће допустити да се кроз ту територију превози оружје, како се грађани не би нашли у опасности, јер је циљ владе да што дуже сачувају тај део од рата.  

image