Свет

Сијарто: Мађарска је спремна да се суди са Кијевом око ситуације са житом

Како наводи шеф мађарске дипломатије, Мађарска је по договору понудила транзит, али Украјинци желе да извозе на централноевропска тржишта и на тај начин их униште
Сијарто: Мађарска је спремна да се суди са Кијевом око ситуације са житомwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Мађарска је спремна да брани своје интересе у случају тужбе Кијева због забране увоза украјинског жита коју је увела Будимпешта, изјавио је за РИА Новости шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

"Чињенице су на нашој страни. Зато што се Украјинци жале јер споразум о житу више не важи и због тога не могу да испоруче своје жито у Африку", рекао је Сијарто.

Према његовим речима, Будимпешта нуди Украјини шансу да испоручи пољопривредне производе у Африку тако што јој нуди транзитне могућности.

"Украјинци би, међутим, хтели да своје жито дистрибуирају на тржишту централноевропских земаља, а ми морамо да заштитимо своје националне интересе. У првобитном споразуму није било речи о испоруци украјинског жита на тржишта централне Европе, испоруци која има за циљ да их уништи", рекао је он.

Како је напоменуо министар, договор је био да се обезбеди транзит, који су они обезбедили.

"Ако Украјина одлучи да нас тужи, онда ћемо бити спремни да бранимо своје интересе и ући ћемо у тај правни спор", нагласио је Сијарто.

image
VV inauguration
banner