Свет

Ердоган: Азербејџан био приморан да спроведе антитерористичку операцију у Карабаху

Турски председник допутовао је данас у Азербејџан, где се састао са лидером те земље Илхамом Алијевим
Ердоган: Азербејџан био приморан да спроведе антитерористичку операцију у Карабаху© IMAGO/Recep Tayyip Erdo?an Offic

Азербејџан је био приморан да спроведе антитерористичку операцију у Нагорно-Карабаху, изјавио је данас турски председник Реџеп Тајип Ердоган током посете тој земљи, преноси ТАСС.

"Нажалост, ништа није учињено да се одговори на легитимну забринутост Азербејџана у Карабаху. Из тог разлога, та земља била је принуђена да изврши операцију. Овом победом Азербејџана отворила се прилика за пуну нормализацију у региону и уверен сам да ту прилику треба анализирати", казао је Ердоган, напоменувши да се од Јерменије очекује да ће одговорити на пружену руку мира и предузети поштене кораке.

Према његовим речима, нема губитника у том решењу.

"Наша дужност према нашем народу је да обезбедимо мир, спокој и просперитет у региону. Одлучни смо и искрени да то спроведемо. И желимо да наше колеге покажу исту искреност", истакао је.

Ердоган је указао да је операција азербејџанске војске "изведена у веома кратком року и са максималном пажњом на безбедност цивилног становништва", назвавши операцију "критичним догађајем за регион". 

Алијев: Азербејџан пре пет дана у потпуности обновио свој суверенитет

Председник Азербејџана Илхам Алијев је казао да је током спровођења "антитерористичких мера" у Карабаху, та земља у потпуности обновила свој суверенитет.

"Ако смо пре три године, као резултат другог рата у Карабаху, ставили тачку на окупацију, 23. априла ове године у потпуности смо обновили наш територијални интегритет успостављањем граничног пункта на азербејџанско-јерменској граници, у правцу Лачина. Пре пет дана смо у потпуности обезбедили и обновили наш суверенитет", навео је Алијев.

Како је додао, као резултат антитерористичких мера спроведених за мање од 24 сата, јерменска војска, која се илегално налази на територији Азербејџана, предала се, прихватила услове и тиме је Азербејџан у потпуности обезбедио свој државни суверенитет.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган допутовао је данас у једнодневну посету Азербејџану, кога је дочекао лидер те земље Илхам Алијев.

Како је раније саопштено из кабинета турског лидера, на састанку Алијева и Ердогана биће разговарано и о односима Турске и Азербејџана. 

image