Свет

Орбан: Шведска мора да покаже поштовање према Мађарској пре ратификовања захтева за улазак у НАТО

Мађарски премијер је истакао да Стокхолм нема чиме да услови Будимпешту како би шведски захтев за улазак у Алијансу био одобрен
Орбан: Шведска мора да покаже поштовање према Мађарској пре ратификовања захтева за улазак у НАТОGetty © Omar Marques/Getty Images

Премијер Мађарске Виктор Орбан истакао је да Шведска мора показати "поштовање" према његовој земљи пре него што Будимпешта ратификује захтев Стокхолма за приступ НАТО-у. 

Шведска ни на који начин не може да изврши притисак на Владу Мађарске током гласања о том питању, а за то не може искористити ни чињеницу да мађрско ваздухопловство користи шведске авионе "грипен", рекао је Орбан посланицима у понедељак.

Како наводи, Мађарска би могла пређи на друге авионе уколико не би имала приступ онима које производи шведски "Сааб".

Мађарски премијер је за одуговлачење Будимпеште у ратификовању шведског захтева окривио критике које је Стокхолм упутио мађарској влади. 

Чланство Шведске у НАТО није могуће без сагласности Мађарске и Турске, које још нису донеле ту одлуку.

Прошле недеље, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оценио је да кораци које Шведска предузима нису довољни да се ратификује њено чланство у НАТО-у.

Напомињући да Шведска мора да испуни обећања у борби против тероризма, Ердоган је рекао да Анкара и даље види "терористе како шетају улицама Стокхолма".

Према његовим речима, Шведска прво мора да испуни своја обећања, а тек онда да се ратификује чланство.

image