Свет

Ердоган поручио: Турска није обавезна да ради што и земље ЕУ, верујем Русији ништа мање него Западу

Немам разлога да не верујем Русији. Колико је Запад поуздан, толико је и Русија поуздана, рекао је турски председник
Ердоган поручио: Турска није обавезна да ради што и земље ЕУ, верујем Русији ништа мање него Западу© TANJUG/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Анкара није у обавези да уради исто што и државе ЕУ у питању антируских санкција, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган у интервјуу за Пи-Би-Ес.

"Да ли смо дужни да радимо исто што и чланице ЕУ? Положај Турске у свету је другачији од земаља ЕУ. Русија је један од наших најближих суседа и имамо заједничку историју", нагласио је Ердоган.

Турски председник је додао да Анкари никада није била потребна помоћ или подршка ЕУ.

Одговарајући на питање новинара да ли је Турска спремна да одустане од процеса придруживања Европској унији, Ердоган је рекао да "Турска придаје велики значај одлукама ЕУ".

"Ако ЕУ донесе позитивну одлуку, ми ћемо је поздравити. Током протеклих 50 година, Турска је била остављена пред вратима ЕУ. Увек смо били земља која је сама себи довољна. Никада нам није била потребна помоћ или подршка ЕУ, једноставно нам не треба", указао је.

Раније је бивши министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу рекао да се Анкара не придружује једностраним санкцијама Русији, али не дозвољава ни њихово заобилажење. 

Ердоганов званични представник Ибрахим Калин изјавио је да ће Турска, ако уведе санкције Русији, играти пре свега против саме Анкаре.

Наиме, Турска је потписала споразум о придруживању са ЕУ 1963. године, а пријавила се за чланство у Унији 1987. године. Међутим, приступни преговори су почели тек 2005. године и више пута су обустављани због несугласица. 

Тренутно је отворено 16 од 35 поглавља. Пре него што је одлетео у Њујорк ради учешћа на Генералној скупштини УН, Ердоган је рекао да би путеви "Турске и ЕУ, ако буде потребно, могли да се раздвоје".

Терористи и даље шетају улицама Шведске

Ердоган је навео да кораци које Шведска предузима нису довољни да се ратификује њено чланство у НАТО-у.

Напомињући да Шведска мора да испуни обећања у борби против тероризма, Ердоган је рекао да Анкара и даље види "терористе како шетају улицама Стокхолма". 

"Предлог Шведске за улазак у НАТО разматраће Велика национална скупштина Турске (ТГНА) и та ће одлука бити одлучујућа. Ово је део дневног реда Велике народне скупштине. Парламент ће проценити ситуацију", објаснио је.

Према његовим речима, Шведска прво мора да испуни своја обећања, а тек онда да се ратификује чланство.

"Терористичке организације морају одмах да прекину своје демонстрације и акције на улицама Стокхолма. Турском народу биће веома важно да види да је то заиста тако. Чини се да је Шведска променила законодавство, али то није довољно", нагласио је турски лидер.

Сукоб у Украјини биће дуг

Турски председник навео је да верује да ће украјинска криза дуго трајати, истакавши да сарађује са Русијом и да јој верује ништа мање него Западу.

"Немам разлога да не верујем Русији. Колико је Запад поуздан, толико је и Русија поуздана. Последњих 50 година смо стајали на прагу Европске уније и у овом тренутку верујем Русији ништа мање него Западу", казао је Ердоган.

Како је додао, половина увоза природног гаса долази из Русије, што значи солидарност двеју земаља.

"Заједничким корацима идемо напред, сарађујемо и у одбрамбеној индустрији. Све то можемо заједно са Русијом", закључио је Ердоган.

image