Свет

Немачка реже буџет за избеглице из Украјине: Следеће године упола мање новца због инфлације

Берлин је у понедељак обавестио државе да ће издвојити максимално 1,7 милијарди евра као подршку за трошкове избеглица у 2024, уместо 3,75 милијарди евра колико је то било ове године
Немачка реже буџет за избеглице из Украјине: Следеће године упола мање новца због инфлацијеGetty © Sean Gallup

Немачка планира да преполови помоћ са савезног нивоа коју додељује државама за покривање трошкова за пријем и интеграцију избеглица следеће године. Такав потез је у склопу мера за смањивање буџета због енормне инфлације након година велике потрошње.

Више од милион људи потражило је уточиште у Немачкој након почетка сукоба у Украјини, а подршка њиховом збрињавању довела је до тога да 16 држава у земљи захтева више федералних средстава за покривање трошкова за избеглице, пренео је Ројтерс.

Берлин је у понедељак обавестио државе да ће издвојити максимално 1,7 милијарди евра као подршку за трошкове избеглица у 2024, уместо 3,75 милијарди евра колико је то било ове године, навела су два извора из владе, који су одбили да буду именовани.

Портпарол министарства финансија рекао је да састанак федералне и државних влада о тим питањима није дао резултате уочи планираних консултација са канцеларом у новембру.

"У суштини, државе су одговорне за смештај и збрињавање избеглица, чега је свесна и савезна влада", додао је портпарол.

image